«Kόκκινος συναγερμός» ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας

«Kόκκινος συναγερμός» ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραίτηση Σακελλαρίδη αλλάζει άρδην τα πολιτικά δεδομένα διεξαγωγής της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου με τα προαπαιτούμενα, δήλωσε από του βήματος της Ολομέλειας ο κ. Α. Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της κρίσης που ξέσπασε στην κυβερνώσα πλειοψηφία με επίκεντρο τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και ως πρόσφατα στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Λοβέρδος έχει δίκιο: Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Σακελλαρίδη την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, εξαιτίας της πρόθεσής του να μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που από χθες συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμανε «κόκκινος συναγερμός»: Ορισμένοι από το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο Κοινοβούλιο, επιδόθηκαν σε «γύρο αναζητήσεων» πιθανών ανταρτών, ενώ οι περισσότεροι στα πηγαδάκια, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου εξέφραζαν κάθε άλλο παρά κολακευτικά σχόλια για την κατάσταση στο κόμμα και τη σκληρή στάση του πρωθυπουργού. Εκείνο που σχολιάστηκε ιδιαίτερα είναι πως όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση, αφορμή να ζητήσει την παραίτηση του βουλευτή του ο κ. Τσίπρας, ήταν η πρόθεσή του κ. Σακελλαρίδη να απουσιάζει από την ψηφοφορία: «Ωστε, λοιπόν, τιμωρείται πλέον η απουσία και όχι η ευεθεία καταψήφιση», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, το σαφούς πολιτικής βαρύτητας πρόβλημα, προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Π. Καμμένος με δήλωσή του καλούσε τον «δικό του αντάρτη» Ν. Νικολόπουλο είτε να ψηφίσει απόψε το σχέδιο νόμου, είτε να παραδώσει την έδρα του, κατά το παράδειγμα Σακελλαρίδη.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, γρήγορα οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε ένα και μόνο ερώτημα με ευθεία αναφορά στην δικομματική κυβέρνηση: «Για πόσο ακόμα θα αντέξουν»; Απαντες αναφέρονταν στο καυτό κοινό μυστικό: έρχονται το αμέσως προσεχές διάστημα κρισιμότατα νομοσχέδια, με νέο πακέτο προαπαιτουμένων, ασφαλιστικό και εργασιακά.

Το στοιχείο του προβληματισμού είναι, πάντως, ευδιάκριτο και στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Με ανοιχτό το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας την Κυριακή, οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν διαρκώς να πληροφορηθούν τις εξελίξεις στην δικομματική πλειοψηφία, με ορισμένους εξ αυτών να δείχνουν ότι προβληματίζονται για το ενδεχόμενο να «κληθούν» απόψε να ψηφίσουν μέτρα, «ώστε να μην προκληθεί εμπλοκή στο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Βεβαίως, είναι γνωστό ότι στο σύνολό τους ως χθες οι γαλάζιοι έλεγαν ότι «τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε». Θα τηρήσουν άπαντες αυτή τη θέση, αν απόψε στην ονομαστική ψηφοφορία ενδεχομένως διαπιστωθεί τέτοιος αριθμός διαρροών από πλευράς της δικομματικής πλειοψηφίας που θα θέσει σε κίνδυνο την έγκριση των μέτρων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή