Προωθούσαν μετανάστες χωρίς καταγραφή

Προωθούσαν μετανάστες χωρίς καταγραφή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστική επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπόρων που πουλούσε πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες πραγματοποίησαν χθες στη Λέσβο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Συνελήφθησαν δέκα άτομα, οκτώ υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αφγανιστάν και μία Ελληνίδα. Ολοι οι συλληφθέντες κρατούνταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα του νησιού, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, υπήκοος Πακιστάν, που, σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Μυτιλήνη, έδειχνε να έχει μεγάλη οικονομική άνεση, έχοντας στην ιδιοκτησία του ακριβό αυτοκίνητο κ.ά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης δύο σπίτια-εργαστήρια παρασκευής πλαστών εγγράφων, ενώ προέκυψαν ενδείξεις διασύνδεσης του κυκλώματος και με ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο της πόλης. Το πρακτορείο πουλούσε ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες που νωρίτερα είχαν προμηθευτεί πλαστά έγγραφα από τη σπείρα των δουλεμπόρων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη χθες στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να ελέγξει τους αλλοδαπούς επιβάτες πλοίου (προερχόμενου από τη Μυτιλήνη) που είχαν προμηθευτεί εισιτήρια από το «επίμαχο» πρακτορείο. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στο πλαίσιο εντεινόμενων ερευνών, μεταξύ άλλων, για την εξάρθρωση δικτύων τζιχαντιστών. Υπολογίζεται ότι οι δουλέμποροι προωθούσαν καθημερινά στην ηπειρωτική χώρα 400-500 αλλοδαπούς, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από τις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές στο κέντρο ταυτοποίησης της Μόριας ή αλλού.

300-400 ευρώ το άτομο

Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εντόπιζαν κατά την άφιξή τους στη Λέσβο μέλη του κυκλώματος που είχαν ρόλο «κράχτη». Στη συνέχεια, εφοδίαζαν τους διακινούμενους με πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα (αναστέλλουν την απέλασή τους για 6 μήνες) εισπράττοντας αμοιβή ύψους 300-400 ευρώ το «κεφάλι». Με ψηφιακή κάμερα έβγαζαν φωτογραφία τους μετανάστες και με μηχανήματα που διατηρούσαν στα δύο εργαστήρια παραγωγής πλαστών εγγράφων του νησιού εξέδιδαν τα παραποιημένα υπηρεσιακά σημειώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έστελναν τις πλαστές φόρμες με φαξ ή e-mail σε συνεργούς τους που έχουν την έδρα τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για την εξάρθρωση συνεργών του δικτύου που δραστηριοποιούνται εκτός Μυτιλήνης βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή