Καταγγελίες για τα έργα στο ρέμα της Πικροδάφνης

Καταγγελίες για τα έργα στο ρέμα της Πικροδάφνης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για απειλή πλημμυρών από το ρέμα της Πικροδάφνης, λόγω λανθασμένων έργων που πραγματοποιούνται στην Ηλιούπολη, κτυπά η Διαδημοτική Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, με ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, τους υπουργούς Περιβάλλοντος κ.κ. Π. Σκουρλέτη και Γ. Τσιρώνη. Την επιστολή υπογράφει ο κ. Μάνος Θεοδωρακόπουλος, συντονιστής της Διαδημοτικής Πρωτοβουλίας, που συσπειρώνει κατοίκους από το Π. Φάληρο, τον Αλιμο, τον Αγιο Δημήτριο και την Ηλιούπολη. Η ανοικτή επιστολή στάλθηκε και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, που έχει αναλάβει το έργο.

Η Διαδημοτική Πρωτοβουλία διαμαρτύρεται για το υπό εξέλιξη έργο στον δήμο Ηλιούπολης, με το οποίο, όπως καταγγέλλει, αποτελεί έργο εκτροπής υδάτων από τη λεκάνη απορροής του ρέματος Τραχώνων κατευθείαν στο ρέμα της Πικροδάφνης. «Ετσι έχουμε μια τερατογένεση, μια παρά φύση ανθρωπογενή παρέμβαση, που θα προκαλέσει πλημμύρες στους πιο κάτω δήμους, Αγίου Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αλίμου, αφού θα εξαφανίσει την παρούσα οριακή αντιπλημμυρική ικανότητα του ρέματος, και θα οδηγήσει τελικά στην πλήρη και ίσως εκ προμελέτης επικάλυψη/καταστροφή ενός σπάνιου πρωτογενούς αντιπλημμυρικού οικοσυστήματος, από τα τελευταία στην Αττική – πάγια επιδίωξη της Διοίκησης, δοθέντος και του ότι οι προηγούμενες ηγεσίες της χώρας κατέστρεψαν ήδη 650 ρέματα τις προηγούμενες δεκαετίες», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Κάτοικοι της περιοχής είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας τη διακοπή ενός έργου που χαρακτηρίζεται «αντιπλημμυρικό», αλλά σύμφωνα με τους αιτούντες αναστολή είναι …πλημμυρικό. Η προσφυγή όμως απορρίφθηκε από το ΣτΕ καθώς θεωρήθηκε εκπρόθεσμη. Οι εκπρόσωποι της Διαδημοτικής σημειώνουν πως δεν είχαν τοποθετηθεί πινακίδες που να ενημερώνουν για το έργο, ούτε αναγνωριζόταν από τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης.

«Δεν μπορεί κανείς για τυπικό λόγο, να αγνοεί τους ουσιαστικούς λόγους κατάργησης του έργου, που είναι οι επερχόμενες πλημμύρες λόγω της εκτροπής που συνιστούν έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως κατά της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των κατάντι κατοίκων», τονίζεται στην Ανοικτή Επιστολή και ζητείται προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, της Περιφερειάρχη και των Υπουργών: «Οφείλετε ως Διοίκηση να σταματήσετε άμεσα το έργο, ώστε να προηγηθεί η συμμόρφωσή σας προς την 1242/08 και μετά, αντί για έργο εκτροπής, να γίνει διαβούλευση δημόσια και να σχεδιασθεί ένα εναλλακτικό νόμιμο έργο, που μόνο θα λύνει αντί να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, και δεν θα επιβουλεύεται τους δημόσιους πόρους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή