Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε

Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ως υπουργός Εσωτερικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη ζητήσει, το 2008, αλλαγές στο γερμανικό σύνταγμα, ώστε να επιτρέπεται η επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό της Γερμανίας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά, επανέρχεται στην πρόταση αυτή από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, προδίδει την πίεση που δέχονται οι Χριστιανοδημοκράτες από τα δεξιά.

Ο πρώην πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου, Χανς-Γίργκεν Παπίερ, σημείωσε ότι το άρθρο 35 του γερμανικού συντάγματος ήδη επιτρέπει την επέμβαση του στρατού σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ομως το «ενοποιημένο εθνικό σχέδιο ασφαλείας» που ζητούν κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες είναι, σύμφωνα με τον Παπίερ, αντισυνταγματικό. Μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, ακολουθώντας το «δόγμα του σοκ», ο Σόιμπλε ζήτησε να υπάρχει συνεχής αστυνόμευση, χωρίς ευδιάκριτα όρια ανάμεσα στην αστυνομία και τον στρατό.

Ο δικαστής Παπίερ είπε ότι οι προβλέψεις του συντάγματος αφορούν επέμβαση του στρατού, για παράδειγμα, σε περίπτωση που τρομοκράτες έχουν καταλάβει αεροπλάνο, όχι σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις. «Σύμφωνα με το άρθρο 35, ο στρατός μπορεί να προσφέρει επιχειρησιακή βοήθεια στην αστυνομία σε περιπτώσεις σοβαρών καταστροφών», σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τίρινγκερ Αλγκεμάινε». «Το δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι η καταστροφή δεν χρειάζεται να έχει συντελεστεί, αρκεί να υπάρχει απειλή. Δεν συμφωνώ με αναθεώρηση του συντάγματος που να δίνει περισσότερες εξουσίες στον στρατό για εσωτερικές επεμβάσεις», κατέληξε ο δικαστής. Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, μίλησε για «αντανακλαστικές αντιδράσεις» και σημείωσε ότι η Γερμανία ήδη διαθέτει μία από τις αυστηρότερες αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες.

Τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ βγαίνουν μπροστά με πιο προωθημένες προτάσεις από την Αγκελα Μέρκελ σε θέματα νόμου και τάξης, καθώς και στο προσφυγικό, την ίδια στιγμή που η εκ δεξιών αμφισβήτηση από την Εναλλακτική για τη Γερμανία ενισχύεται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή