Σήμερα το «πράσινο» φως για τη δόση των 10 συν 2 δισ.

Σήμερα το «πράσινο» φως για τη δόση των 10 συν 2 δισ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Euroworking Group επιβεβαίωσε πως πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, καθώς και για το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, όταν αυτό καθοριστεί με ακρίβεια. Αν και η εισήγηση από τους θεσμούς ήταν θετική, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία προσπάθησε να μεταθέσει την απόφαση για το Eurogroup της Δευτέρας. Προκειμένου να αποτραπεί μια εικόνα νέας εμπλοκής, αποφασίστηκε όσες χώρες θέλουν να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή, να το κάνουν έως τις 3 η ώρα Ελλάδος σήμερα. Κατόπιν αυτού, κι αφού δοθούν οι διευκρινίσεις από τους θεσμούς και την Αθήνα, η συμφωνία θα κλειδώσει αυτόματα χωρίς τη σύγκληση νέου Εuroworking Group. Το EWG κατέληξε σε ευρεία συμφωνία σχετικά με την ολοκλήρωση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ προαπαιτούμενων μέτρων που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και είναι για την επιτυχή διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εurogroup Μισέλ Ρέινς. «Μερικές ακόμη λεπτομέρειες πρέπει να διευκρινιστούν, και η τελική συμφωνία θα ανακοινωθεί αύριο» (σ.σ. σήμερα).

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. Η έγκριση για την εκταμίευση του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης, που θα είναι πλέον μικρότερο των 10 δισ., θα γίνει αφού καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής και της Πειραιώς, που κάλυψαν από ιδιώτες μόνο το βασικό σενάριο των στρες τεστ. Νωρίτερα χθες το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκ νέου το EWG την Κυριακή, για να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων, καθώς είχαν διαπιστωθεί εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα. Πλέον, κυβέρνηση και δανειστές κινούνται σε «ρυθμούς» δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί παρέδωσαν την Πέμπτη στην κυβέρνηση λίστα με τα προτεινόμενα για το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων. Η Αθήνα θα εξετάσει τον κατάλογο και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τους δανειστές, ώστε αυτός να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Στόχος είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν σε δύο εβδομάδες για να διαπιστώσουν κατά πόσον εφαρμόστηκαν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η διαδικασία της εφαρμογής του δεύτερου σετ θα ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Κατ’ επέκταση, ο πρώτος επίσημος έλεγχος επί του νέου προγράμματος θα μεταφερθεί για αρχές του 2016.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να αποδεσμευτεί η υποδόση του 1 δισ., είναι βέβαιον ότι θα περιλαμβάνει «δύσκολες» δράσεις, αλλά επιδιώκεται να μην είναι τόσο «βαριά», ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί άμεσα. Ειδικότερα, σε αυτήν αναμένεται να περιλαμβάνονται:

1. Η συμφωνία για το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που δεν έκλεισε στον τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων.

2. Η δημιουργία της νέας γραμματείας εσόδων.

3. Η δημιουργία της Ομάδας Δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

4. Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.

5. Η αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή