Στην «επίθεση» οι δικαστές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτωπα με την κυβέρνηση ανοίγουν συνεχώς, ως φαίνεται, οι λειτουργοί της Θέμιδος, διατυπώνοντας σφοδρές ενστάσεις και αντιρρήσεις επί διατάξεων που δρομολογούνται και αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις.

Μετά τη διεκδίκηση για εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου, που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στους μισθούς τους, δικαστές και εισαγγελείς αντιτίθενται τώρα στις προωθούμενες διατάξεις για το ασφαλιστικό, αλλά και στην εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να τους συμπεριλάβει στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων, εξισώνοντάς τους πλήρως με τους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται από το μνημόνιο στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς.

Προ ημερών οι έξι δικαστικές Ενώσεις της χώρας απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ζητώντας να εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση ανάρτησης του «πόθεν έσχες» τους. Οι δικαστικές Ενώσεις (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Ενωση Διοικητικών Δικαστών, Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ενωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) στην επιστολή τους επικαλούνται τον ισχύοντα νόμο που τους εξαιρεί από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, επισημαίνοντας ότι «συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, ενόψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά» καθώς, εφόσον αυτό συμβεί, διατρέχουν κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους εκ μέρους προσώπων που δίκασαν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της υπαγωγής των ανώτατων δικαστικών, όχι των πρωτοδικών, στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των στοιχείων. «Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια παντού» είπε προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό να υπάρχουν ανισότητες ανάμεσα στις εξουσίες. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλους τους ανώτατους. Εχει να κάνει με τη δημοκρατία εν συνόλω».

Ασφαλιστικές διατάξεις

Την ίδια ώρα, δύο εκ των έξι δικαστικών ενώσεων, δήλωναν με έτερη ανακοίνωση την αντίθεσή τους στις νέες ασφαλιστικές διατάξεις που προωθούνται.

Ειδικότερα, εν όψει της ψήφισης του ασφαλιστικού, η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Τζανακάκη και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Κωνσταντίνος Τζαβέλας με κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει το συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια». Οπως μάλιστα σημειώνουν δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι αλλά το κράτος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεκαετίες, η μείωση μισθών και τα ελλειμματικά ταμεία.

Οι δύο δικαστές επικαλούνται και σχετική νομολογία του ΣτΕ, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση προσφυγής είναι πιθανόν οι νέες περικοπές στις συντάξεις να μπλοκαριστούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Καταλήγοντας οι δύο δικαστικές Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι οι μέχρι σήμερα ασφαλιστικές επιλογές της Πολιτείας, επέφεραν μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων της τάξης του 50% με μόνο κριτήριο τη συμβολή τους στη μείωση των δαπανών και τη δημοσιονομική προσαρμογή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα «την επιδείνωση σε σημαντικό βαθμό του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή