Κατάργηση φορέων, μειώσεις για μισθούς και συντάξεις

Κατάργηση φορέων, μειώσεις για μισθούς και συντάξεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκόπηση όλων των δαπανών του Δημοσίου με στόχο να καταργηθούν φορείς της γενικής κυβέρνησης που δεν χρειάζονται, καθώς και πλήρη αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου και των ειδικών μισθολογίων προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις θα μειωθεί κατά 268 εκατ. ευρώ το 2016 σε σχέση με φέτος.  Οπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2016, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει το επόμενο έτος σε μία «εκτεταμένη» επισκόπηση δαπανών στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είχε συμβεί άλλες δύο φορές τα τελευταία χρόνια. «Μέσα από την προσπάθεια αυτή θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η σκοπιμότητα λειτουργίας των φορέων της γενικής κυβέρνησης, με στόχο την εξάλειψη πιθανών επικαλύψεων και τη διοχέτευση των πόρων εκεί που πραγματικά αποδίδουν και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη», όπως σημειώνεται. Επί της ουσίας, στόχος της κυβέρνησης είναι να διαπιστώσει ποιοι φορείς δεν χρειάζονται πλέον και μπορούν να καταργηθούν. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί στην προσπάθεια αυτή και την «ενεργή συμμετοχή των υπουργείων» στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα στους υπουργούς να μη βάλουν εμπόδια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση περιγράφει σε μεγάλο βαθμό και τις αλλαγές που θα έρθουν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Οπως αναφέρεται το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα και θα προωθεί τη σύνδεση των αμοιβών με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τα καθήκοντα και τη θέση του προσωπικού. Στο νέο σύστημα αμοιβών θα προβλέπεται η αποσύνδεση του βαθμού από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου, ενώ η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής τους και η ένταξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης.

«Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποσυμπίεση σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, ενισχύονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και η διασύνδεση ενός μέρους των αποδοχών του υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας» επισημαίνεται στον προϋπολογισμό. Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιτόπιους ελέγχους σε φορείς του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ για την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, ώστε να αποφευχθούν τα παραδείγματα μη εφαρμογής του υφιστάμενου ενιαίου μισθολογίου.

Για τα ειδικά μισθολόγια, το 2016 σχεδιάζεται η αναμόρφωσή τους με στόχο τον «εξορθολογισμό τους και τον περιορισμό του συνολικού αριθμού τους». Μάλιστα, θα γίνει συγχώνευση ειδικών μισθολογίων ή ακόμα και κατάργηση κάποιων με τους υπαλλήλους να εντάσσονται στο νέο ενιαίο μισθολόγιο. Παράλληλα, το 2016 θα σχεδιαστεί και η αναμόρφωση του ειδικού καθεστώτος των μετακινήσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πέραν αυτών, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση κατά:

• 268 εκατ. ευρώ του κονδυλίου για μισθούς και συντάξεις

• 570 εκατ. ευρώ για ασφάλιση και περίθαλψη

• 561 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες

• 280 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις σε φορείς της γενικής κυβέρνησης

Αντιθέτως, προβλέπεται αύξηση 350 εκατ. ευρώ των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που θα ανέλθουν στα 6,75 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή