Στρατηγικής σημασίας η Ελλάδα για τις δραστηριότητες της Coca-Cola HBC

Στρατηγικής σημασίας η Ελλάδα για τις δραστηριότητες της Coca-Cola HBC

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 2012 η Coca-Cola 3Ε αποφάσιζε να μεταφέρει την έδρα του ομίλου εκτός Ελλάδος και δη στην Ελβετία, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι η εταιρεία σταδιακά θα περιόριζε την παρουσία της στη χώρα και σε ό,τι αφορά την παραγωγή. Στα χρόνια που ακολούθησαν η διοίκηση του ομίλου προχώρησε σε ορισμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει ποτέ την Ελλάδα.

Τώρα και ενώ το 2015 σημαδεύτηκε από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, με την αβεβαιότητα να εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ελλάδα, ο όμιλος αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός «υπερεργοστασίου» στο Σχηματάρι, ενός mega plant, καθιστώντας την Ελλάδα χώρα στρατηγικής σημασίας για τη δραστηριότητα της Coca-Cola HBC. Κι αυτό διότι στόχος της διοίκησης είναι το εργοστάσιο του Σχηματαρίου να αποτελέσει και εξαγωγικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, καλύπτοντας με την παραγωγή του τις ανάγκες άλλων αγορών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο που έχει ανακοινώσει η Coca-Cola 3E, σε εξέλιξη βρίσκεται επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ για την ανέγερση 21.000 τ.μ. νέων, πρόσθετων κτιριακών εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο που ήδη διαθέτει η εταιρεία στο Σχηματάρι για την επέκταση και αυτοματοποίηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και παραγωγικών υποδομών της μονάδας. Μέχρι τις αρχές του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση στο Σχηματάρι των δραστηριοτήτων της μονάδας του Βόλου, ενώ η ενσωμάτωση των αποθηκευτικών δραστηριοτήτων της μονάδας της Κάτω Κηφισιάς θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με την ολοκλήρωση της επέκτασης των αποθηκευτικών χώρων του Σχηματαρίου.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης το εργοστάσιο του Σχηματαρίου θα αποτελεί την 7η μεγαλύτερη μονάδα του ομίλου στις 28 χώρες που δραστηριοποιείται, θα παράγει το 100% του όγκου παραγωγής χυμών, το 96% του όγκου παραγωγής αναψυκτικών σε όλους τους τύπους συσκευασιών (αλουμινένιο κουτί, φιάλη PET και σε γυάλινη φιάλη), θα διακινεί το 67% του όγκου πωλήσεων της εταιρείας, θα παράγει 189 διαφορετικούς κωδικούς σε 13 διαφορετικές συσκευασίες για 9 συνολικά brands. Σε αυτό το εργοστάσιο πλέον θα λειτουργούν 18 από τις συνολικά 25 γραμμές παραγωγής της Coca-Cola Τρία Εψιλον, του ομίλου δηλαδή επί ελληνικού εδάφους.

Ανασχεδιασμός

Επίσης, το 73% των κιβωτίων που διακινούνται σήμερα από τις αποθήκες της εταιρείας στην Κάτω Κηφισιά θα διακινούνται πλέον από τη μονάδα του Σχηματαρίου. Ο ανασχεδιασμός της διακίνησης θα διασφαλίσει ταχύτερο χρόνο από την παραγωγή στο ράφι, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις ενδοεταιρικές κινήσεις και οδηγώντας έτσι σε βελτίωση της εξυπηρέτησης τόσο των πελατών όσο και των τελικών καταναλωτών.

Η αναβάθμιση του εργοστασίου στο Σχηματάρι θα δώσει τη δυνατότητα αύξησης της εξαγωγικής δραστηριότητας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο συνολικά για την εθνική οικονομία. Από τις εγκαταστάσεις του Σχηματαρίου θα πραγματοποιείται το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας σε αναψυκτικά και χυμούς. Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές της εταιρείας αποτελούν περίπου το 6% του όγκου παραγωγής. Κύρια αγορά είναι η Βουλγαρία, όπου αυτή τη στιγμή η εταιρεία καλύπτει το 100% των αναγκών της αγοράς σε αναψυκτικά Coca-Cola και Sprite σε κουτί αλουμινίου.

Ενδεικτικά, οι εξαγωγές της εταιρείας προς τη Βουλγαρία ανήλθαν το 2014 σε αξία ύψους 3,2 εκατ. Επιδίωξη είναι η Ελλάδα να καλύπτει τις ανάγκες άλλων χωρών του ομίλου σε περιόδους που η ζήτηση υπερβαίνει την τοπική παραγωγή ή όπου δημιουργούνται νέες ανάγκες.

Εκτός από την επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ στο Σχηματάρι, η Coca-Cola Τρία Εψιλον για το υπόλοιπο του 2015 και για το 2016 επενδύει άλλα 230 εκατ. ευρώ στην αγορά σε προωθητικές ενέργειες στα σημεία πώλησης και επικοινωνίας προς τους καταναλωτές, καθώς και σε άλλα 11 εκατ. ευρώ σε πάγια, κυρίως σε ψυγεία στα σημεία πώλησης. Πρόσφατα, άλλωστε, ο όμιλος ανακοίνωσε την ανάθεση στον ΟΤΕ της εγκατάστασης και λειτουργίας data center, επένδυση που αγγίζει τα 43 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή