Εμφυλιοπολεμικό το κλίμα στη Ν.Δ.

Εμφυλιοπολεμικό το κλίμα στη Ν.Δ.

7' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις ανοικτού πολέμου λαμβάνει πλέον η, επί μακρόν, σοβούσα κρίση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την πρωτοφανή αστοχία στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, που είχε συνέπεια να πληγεί βαριά η πολιτική υπόσταση του κόμματος. Το φιάσκο στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής λειτούργησε ως θρυαλλίδα για το μεγάλο ξεκαθάρισμα στους κόλπους της ελληνικής κεντροδεξιάς, καθώς οι κ. Ευ. Μεϊμαράκης, Απ. Τζιτζικώστας, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης αποδύθηκαν σε σκληρό πόλεμο ανακοινώσεων, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά την εξέλιξη. Στο κάδρο, μετά την ευθεία επίθεση του κ. Μεϊμαράκη, μπήκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος απάντησε με σκληρό τρόπο, την ίδια ώρα που αρκετοί βουλευτές και στελέχη κοιτούν προς την πλευρά του έτερου πρ. πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Ο τελευταίος αποφεύγει κάθε σχόλιο, προκρίνοντας μόνο την ταχεία ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών προκειμένου να βγει το κόμμα από την περιδίνηση.

Στο παρασκήνιο, η συζήτηση για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, σε ένα πιο λαϊκό – δεξιό και σε ένα πιο κεντρογενές – μετριοπαθές, διεξάγεται απροκάλυπτα ωσάν το μόνο που ζητείται να είναι η αφορμή. Με τη χώρα απέναντι σε πρωτοφανείς πολιτικές, οικονομικές και εθνικές προκλήσεις, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει με αρένα και ελπίζεται ότι η σύντομη διεξαγωγή των εκλογών, πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου, θα λειτουργήσει εκτονωτικά. Αυτό μένει, πάντως, να αποδειχθεί, δεδομένου ότι σήμερα συνεδριάζει (19.00) σε βαρύ κλίμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, τύποις για τον προϋπολογισμό, ενώ εκκρεμεί και η επισημοποίηση της απόφασης του κ. Ευ. Μεϊμαράκη να αποχωρήσει από την ηγεσία, ζητώντας, παράλληλα, να αποχωρήσουν και οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (σ.σ. το έπραξαν) και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης (σ.σ. αρνήθηκε, ως αιρετός). Το ζήτημα της παραμονής ή όχι του κ. Μεϊμαράκη θα κριθεί σήμερα ενώ ο ίδιος προκρίνει ως υπηρεσιακό πρόεδρο τον κ. Γ. Πλακιωτάκη, γραμματέα σήμερα της Κ.Ο., ο οποίος όμως θα πρέπει πριν να οριστεί αντιπρόεδρος. Διαφορετικά, βάσει καταστατικού την προεδρία θα αναλάβει ο γραμματέας του κόμματος.

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, έχοντας δεχτεί τις βολές των συνυποψηφίων του για την εξέλιξη της εκλογής και θεωρώντας ως unfair διαρροή σε ημερήσια εφημερίδα ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς εκτιμά πως δεν μπορεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρόεδρος, απάντησε χθες με σκληρό τρόπο ανοίγοντας μέτωπο με όλους και με τον κ. Σαμαρά, που, εμμέσως, συνέδεσε με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Ισχυρίστηκε ότι ο τέως πρωθυπουργός είχε γνώση της εταιρείας (Infosolutions) και εγγυήθηκε γι’ αυτήν, ο στενός του συνεργάτης κ. Δημ. Πτωχός τής έδινε έργα στο Μαξίμου, ενώ ο κ. Μ. Βορίδης, εκ των «εγκεφάλων» πλέον της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα μαζί με τον κ. Τ. Μπαλτάκο στα οργανωτικά, υπήρξε νομικός της παραστάτης.

«Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα. Τι εξυπηρετούν;» ήταν η απάντηση συνεργατών του κ. Σαμαρά, οι οποίοι υπενθύμιζαν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «συνεργάζεται με τη Ν.Δ. ήδη από την εποχή που ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας». «Αυτήν τη στιγμή προέχουν η ενότητα του κόμματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Να μην ξεχνάει κανείς ότι ο αντίπαλος είναι αλλού», καταλήγουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, από την πλευρά του οποίου εκδόθηκε, στη συνέχεια, και αναλυτικότερη ανακοίνωση με την οποία απαντά σημείο προς σημείο στους ισχυρισμούς του κ. Μεϊμαράκη. Διάψευση υπήρξε και από τον κ. Βορίδη, ο οποίος από νωρίς χθες είχε θέσει ζήτημα ευθυνών του κ. Μεϊμαράκη. «Οι απόψεις του κ. Μεϊμαράκη ουδέποτε συνέπεσαν με τις αντιλήψεις, τη συμπεριφορά και το ήθος του κ. Βορίδη» ήταν η, νέα, απάντηση της πλευράς Μεϊμαράκη, που απηύθυνε νέα πρόσκληση στον κ. Τζιτζικώστα να παραιτηθεί, «ειδικά, αφού ισχυρίζεται πως θα κερδίσει».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Ανοικτό μέτωπο με τον Αντ. Σαμαρά

Η «επίσημη» σιωπή του Ευ. Μεϊμαράκη το πρώτο 24ωρο μετά το συντριπτικό κτύπημα που δέχτηκε η Ν.Δ. προκάλεσε αίσθηση και, προφανώς, αποτέλεσε λόγο εις βάρος του σκληρής κριτικής. Η χθεσινή του απάντηση, πάντως, δεν λειτούργησε κατευναστικά, αλλά αντιθέτως πυροδότησε και νέα μέτωπα.

«Παροτρύνω όλους τους συναδέλφους να μην υψώνουν τους τόνους, όλοι είμαστε στο καράβι της Ν.Δ., αν βουλιάξει, βουλιάζουμε όλοι», είπε, στέλνοντας μήνυμα συναίνεσης. Πλην, όμως, η επιλογή του να ονοματίσει τον ίδιο τον προκάτοχό του Αντ. Σαμαρά, το συνεργάτη του Δημ. Πτωχό, τον Μ. Βορίδη καθώς και τους κομματικούς Α. Παπαμιμίκο, Κ. Τσιμάρα και Κ. Πέτσα, «οι οποίοι ορίστηκαν από τον Σαμαρά, εγώ δεν τους όρισα, δεν τους ψήφισα, δεν τους πείραξα», κατέδειξε την επιθυμία του να δημιουργήσει ευθεία συσχέτιση της πλευράς του πρώην πρωθυπουργού, αν όχι με την κατάρρευση του συστήματος, τουλάχιστον με την επιλογή της εταιρείας που ανέλαβε την εκλογική διαδικασία.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που άνοιξε με αυτό τον τρόπο σαφές μέτωπο με την πλευρά Σαμαρά, εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένος και ήταν εμφανές ότι ακόμη κι όταν επιχειρούσε να χαμογελάσει, αυτό γινόταν με κόπο. Συνεργάτες και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του, απαντώντας στα διάφορα σενάρια περί δολιοφθοράς, σημείωναν ότι ήταν ο τελευταίος που θα ήθελε μία διακοπή της διαδικασίας, καθώς η εκλογική τάση ήταν σαφώς υπέρ του.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Δεν παραιτούμαι από περιφερειάρχης

Ευθείς υπαινιγμούς ήδη από την πρώτη του δήλωση, το μεσημέρι της Κυριακής, για δολιοφθορά εκ μέρους του κ. Μεϊμαράκη στη διαδικασία εκλογής άφησε ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, επενδύοντας σε μία σκληρή τακτική πόλωσης, πάνω στα συντρίμμια της πολιτικής αξιοπιστίας του κόμματος. Ο κ. Τζιτζικώστας συνέδεσε το προχθεσινό αδιέξοδο με τη διακηρυγμένη στάση του κ. Μεϊμαράκη εναντίον της «ανοικτής εκλογής από τους “περαστικούς”», επιδιώκοντας ουσιαστικώς δύο πράγματα: αφενός να «χρεώσει» την ευθύνη στην πλευρά Μεϊμαράκη, αφετέρου να καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγή των όρων του παιχνιδιού. Την ίδια στιγμή, βουλευτές που στρατεύτηκαν στο πλευρό του περιφερειάρχη δημοσίως έστρεψαν τα βέλη τους επίσης κατά Μεϊμαράκη, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν έκρυβαν ότι εφόσον καθυστερήσει υπέρμετρα η διεξαγωγή των εκλογών, «τότε όλα τα σενάρια για το κόμμα είναι ανοικτά».

Εις ό,τι αφορά το γάντι που πέταξε ο κ. Μεϊμαράκης στους συνυποψηφίους του περί παραίτησής τους από τις θέσεις που έχουν, η πλευρά Τζιτζικώστα χαρακτήρισε τους άλλους τρεις ως «διορισμένους και επομένως ορθώς παραιτούνται». «Αντιθέτως, δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Απ. Τζιτζικώστα, καθώς η θέση του στην Περιφέρεια δεν είναι κομματική και, το κυριότερο, είναι εκλεγμένος. H Περιφέρεια δεν έχει σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές και το φιάσκο», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Είχα προειδοποιήσει μέσω επιστολής

Με τη δημοσιοποίηση επιστολής του προς τον κ. Μεϊμαράκη με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, δηλαδή έντεκα ημέρες πριν από το προχθεσινό φιάσκο στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τα σημαντικά κενά που υπήρχαν στην προετοιμασία του μηχανογραφικού συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε, από τότε, επισημάνει τους έντονους προβληματισμούς του για τη δυνατότητα της εταιρείας και του κομματικού μηχανισμού να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία προειδοποιώντας, μάλιστα, τον κ. Μεϊμαράκη ότι θα έφερε ο ίδιος την ευθύνη ενδεχόμενης αστοχίας, καθώς συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη από το πρωί της Κυριακής ζήτησε την παραίτηση των κ. Μεϊμαράκη και Παπαμιμίκου και την αντικατάσταση του πρώτου από την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, πρότεινε χθες να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής το συντομότερο δυνατόν και ζήτησε από την ΚΕΦΕ, «παρά τις προφανείς αδυναμίες της», να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να ολοκληρωθεί δίχως το κόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά.

Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, χωρίς πάντως να συναρτά αυτή την κίνηση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων υποψηφίων. «Το σύνθημά μου “Η Ν.Δ. από την αρχή” σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αδωνις Γεωργιάδης

Δεν υπήρξε δόλος, αλλά αστοχία

Στη γραμμή «εκλογές το ταχύτερο δυνατό» κινήθηκε, από την πρώτη στιγμή του εκλογικού φιάσκου, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και έστρεψε τα βέλη του κυρίαρχα προς την πλευρά του γραμματέα του κόμματος. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου είχε, μέσω του εκπροσώπου του, θέσει το ερώτημα της αναβολής της διαδικασίας, ωστόσο «αργότερα ο κ. Παπαμιμίκος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει βρεθεί τεχνική λύση και ότι μου εγγυάται προσωπικά ότι θα γίνει η διαδικασία».«Δεν ζητώ την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη γιατί βάσει καταστατικού την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η ΚΕΦΕ» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, που μέσω Διαδικτύου αντέδρασε άμεσα και στην πρόκληση-πρόσκληση Μεϊμαράκη, παραιτούμενος από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος.

Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης τόνισε πως δεν πιστεύει ότι υπήρξε δόλος για το φιάσκο των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, αλλά «αστοχία», ενώ ζήτησε επιτακτικά την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καλώντας τον κ. Μεϊμαράκη «να πάρει επιτέλους μια πρωτοβουλία». Μέσω Διαδικτύου αλλά και ενός μπαράζ συνεντεύξεων, σχολίασε δε και την, μέσω κύκλων, άρνηση του κ. Απ. Τζιτζικώστα να παραιτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Μπορεί ο κ. Τζιτζικώστας επιτέλους να μιλήσει ο ίδιος και να αφήσει τους συνεργάτες;» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή