Ισχυρή έκρηξη λίγα μέτρα από τη Βουλή

Ισχυρή έκρηξη λίγα μέτρα από τη Βουλή

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγιναν χθες τα ξημερώματα τα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στα γραφεία του ΣΕΒ, στην πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και στα γύρω κτίρια. Μέχρι τις βραδινές ώρες χθες, η οδός Ξενοφώντος παρέμενε αποκλεισμένη από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ νωρίτερα έρευνες στο σημείο διεξήγαγαν κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Της έκρηξης προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Το Βήμα». Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 2.51 π.μ. και το δεύτερο στις 2.55 π.μ. Ο άγνωστος ειδοποίησε ότι στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ έχει τοποθετηθεί βόμβα δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών μέχρι την έκρηξη του μηχανισμού. Αστυνομικοί απέκλεισαν το σημείο, απομάκρυναν φύλακα κλειστού πάρκινγκ που λειτουργεί στο σημείο και εκκένωσαν ξενοδοχείο στη συμβολή των οδών Λ. Αμαλίας και Ξενοφώντος. Ο μηχανισμός ήταν ωρολογιακός και εξερράγη στις 3.35 π.μ. Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι το είδος της εκρηκτικής ύλης θα προσδιοριστεί από χημική ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα, ωστόσο, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η βόμβα αποτελείτο από περίπου τρία κιλά ζελατοδυναμίτιδας ή AMFO.

Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πήραν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και το υλικό από κάμερες ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας. Πιθανολογείται ότι οι κινήσεις των δραστών έχουν καταγραφεί στα βίντεο, ενδεχόμενο για το οποίο ήταν πιθανότατα προετοιμασμένοι και οι ίδιοι οι δράστες. Αστυνομικοί που μετέχουν στην έρευνα απέφυγαν χθες να διευκρινίσουν τον τρόπο που οι βομβιστές προσέγγισαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο της επίθεσης. Σημείωναν ότι αυτό θα προκύψει με ασφάλεια μετά την επεξεργασία των βίντεο της επίθεσης. Μάρτυρες ωστόσο έκαναν λόγο για δύο άτομα με μοτοσικλέτα που άφησαν στη είσοδο του ΣΕΒ σακίδιο με τη βόμβα.

Θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, στην οποία θα γίνεται προσπάθεια «νομιμοποίησης» της επίθεσης με αναφορές στην τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία. Ως προς την ταυτότητα της οργάνωσης τα σενάρια ποικίλλουν. Αστυνομικοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο στην επίθεση να εμπλέκεται η καταζητούμενη σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη και μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» Πόλα Ρούπα. Ενα δεύτερο σενάριο θέλει την επίθεση να υλοποίησαν μέλη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών – ΟΛΑ που έχουν μείνει «ανέπαφα» από πρόσφατες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής. Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο η επίθεση να αποτελεί ανταπόκριση στο κάλεσμα για «μαύρο Δεκέμβρη» που απηύθυνε προ δύο εβδομάδων ο κατηγορούμενος για τρομοκρατική δράση Νίκος Ρωμανός -κατά την απεργία πείνας του, είχε γίνει απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε υποκατάστημα της Eurobank στο Χαλάνδρι· την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης».

Κενό ασφαλείας

«Τρύπα» στο σύστημα Ασφαλείας στην καρδιά της πρωτεύουσας αποκάλυψε η χθεσινή βομβιστική επίθεση στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Εν μέσω πανευρωπαϊκού συναγερμού για την απειλή ισλαμικής τρομοκρατίας, άγνωστοι κατάφεραν να τοποθετήσουν βόμβα στο κτίριο του ΣΕΒ, το οποίο απέχει μερικά μόλις βήματα από τρεις τουλάχιστον στόχους υψηλής επικινδυνότητας: το Κοινοβούλιο, την πρεσβεία της Κύπρου και το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, οι αστυνομικές σκοπιές στις οδούς Ξενοφώντος και Αμαλίας αποδείχθηκαν… άδειες, ενώ η βάρδια του υπαλλήλου σεκιούριτι στο κτίριο του ΣΕΒ ολοκληρώνεται στις 10 μ.μ.

Πάντως, μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνιζαν ότι οι δυνάμεις που διατίθενται για τη φύλαξη στόχων πολλαπλασιάστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο του ΣΕΒ είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης τον Νοέμβριο του 2010 από την οργάνωση «Μηδενική Ανοχή».

Ομόθυμη η καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα

«Ευτυχώς, οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Αρχές θα κάνουν το καλύτερο. Συνεχίζουμε». Με αυτό το σύντομο μήνυμα στο Τwitter ο ΣΕΒ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τα πολλά μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που δέχθηκε, μεταξύ άλλων από τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και τον εκπρόσωπο του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην Αθήνα, ομόθυμη ήταν η καταδίκη της επίθεσης, με την κυβέρνηση, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, να επισημαίνει ότι «η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση». «Ενέργειες τέτοιου είδους βρίσκουν όλη την κοινωνία απέναντι», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών ζήτησε από την κυβέρνηση η Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων». Το Ποτάμι σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία είναι να συμβάλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές». Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η προστασία της δημόσιας ασφάλειας από τους εχθρούς της δημοκρατίας και της κοινωνίας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Για το ΚΚΕ, «τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν “νερό στον μύλο” όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα».

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι «η απειλή της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας». «Τέτοιες ενέργειες πλήττουν με τον χειρότερο τρόπο τη δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας», αναφέρεται σε δήλωση της Ενωσης Κεντρώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή