Η απελπισία ριζώνει βαθιά στην Ειδομένη

Η απελπισία ριζώνει βαθιά στην Ειδομένη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διαδηλώνουν υψώνοντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και ράβοντας τα στόματα, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ και εν συνεχεία το ταξίδι προς τον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά. Πίστευαν ότι κινούμενοι στην «κοίτη» των προσφυγικών ποταμών από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή θα τύχουν και εκείνοι ευνοϊκής αντιμετώπισης στις ενδιάμεσες χώρες, μολονότι δεν πήραν τον δρόμο της φυγής για τους ίδιους λόγους με τους Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς. Τώρα, και ενώ πέρασαν τον «εφιάλτη» του Αιγαίου, συνειδητοποιούν ότι το όνειρο κινδυνεύει να «καρφωθεί» στα συρματοπλέγματα της «νεκρής ζώνης» μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, και απελπισμένοι αντιδρούν βίαια.

Από την πίσω πλευρά οι αρχές διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο οικονομικών μεταναστών και γενικά ανθρώπων με διαβατήρια χωρών που δεν εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις, και το τηρούν αυστηρά. Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ποπόσκι χθες προειδοποίησε πως η πολιτική του «φιλτραρίσματος» των ροών θα συνεχιστεί και υποστήριξε πως η χώρα του υποχρεώνεται να ακολουθήσει αυτή την τακτική, καθώς το ίδιο πράττουν και τα άλλα κράτη του βαλκανικού «διαδρόμου», δηλαδή η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία αλλά και η Αυστρία.

Με συγκινητικά λόγια, πλην όμως με την ίδια ουσία, ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιτς εξέφρασε τη συμπάθειά του στην Ελλάδα, όμως ξεκαθάρισε πως και το Βελιγράδι θα κάνει διαλογή αποκλείοντας την είσοδο οικονομικών μεταναστών, κυρίως από Ιράν, Μπανγκλαντές, Αίγυπτο, Σομαλία, κ.α.

Αγωνία για το μέλλον

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η πίεση μεταφέρεται πλέον στην Ελλάδα που πρέπει να διαχειριστεί τη συρροή στην Ειδομένη ανθρώπων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να συνεχίσουν. Τι σχεδιάζει η Αθήνα επ’ αυτού; Καθόλου σαφές δεν έχει γίνει στους ανθρώπους της περιοχής που αγωνιούν για τον διαβλεπόμενο εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στα γύρω χωριά. Χθες 2.000 άτομα (οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες) παρέμεναν στην «έξοδο» της Ειδομένης, την οποία είχαν αποκλείσει Ιρανοί μετανάστες, δηλώνοντας πως δεν θα την ανοίξουν εάν δεν περάσουν και οι ίδιοι. Κάποιοι εξ αυτών δέχτηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα με λεωφορεία που τους διέθεσαν έναντι εισιτηρίου των 50 ευρώ (!), όμως οι πιο πολλοί παρέμειναν στα σύνορα ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Ο καιρός επέτρεπε τη διαμονή τους σε σκηνάκια στα χωράφια, όμως καθώς αναμένεται μεταβολή του η κατάσταση εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει.

Ο κίνδυνος «έκρηξης» δεν είναι θεωρητικός πλέον, αυτοί οι άνθρωποι δύσκολα θα δεχθούν να γυρίσουν πίσω, έλεγε στην «Κ» στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης που βιώνει καθημερινά τη συσσώρευση αγανάκτησης μεταξύ των μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή