Ομπάμα – Ολάντ: Ενίσχυση επιδρομών κατά ISIS

Ομπάμα – Ολάντ: Ενίσχυση επιδρομών κατά ISIS

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε χθες στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον πρώτο σταθμό της διπλωματικής του περιοδείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί σήμερα στο Βερολίνο, για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και αργότερα θα ταξιδέψει στη Ρώμη, για σύσκεψη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ αύριο ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στη Μόσχα, για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα με τον Γάλλο ομόλογό του εξήγησαν ότι το θέμα της πάταξης του «Ισλαμικού Κράτους» βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.

Στις δηλώσεις του, αφού επαίνεσε με λυρισμό τη Γαλλία και τον πολιτισμό της, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίσθηκε ασυνήθιστα σκληρός, χαρακτηρίζοντας την επίθεση στο Παρίσι «επίθεση εναντίον όλων μας», «παράνοια» και τους δράστες της «μάστιγα». Λέγοντας ότι στέκεται απόλυτα αλληλέγγυος δίπλα στη Γαλλία, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο την ψήφιση νόμου, εντός της εβδομάδας, που θα επιτρέπει την ενίσχυση της αποστολής στρατιωτικού υλικού στις φίλιες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας, αλλά και την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αμερικανικών και των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών σε βαθμό που δεν γίνεται σήμερα, αποκλείοντας εμμέσως την αποστολή χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στο νομοθέτημα αυτό, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα οφείλουν εφεξής να διαμηνύουν αμέσως στις ευρωπαϊκές κάθε στοιχείο σχετικά με τρομοκρατικές απειλές εναντίον ευρωπαϊκής χώρας.

Ο κ. Ομπάμα δεν παρέλειψε, όμως, να επικρίνει έμμεσα την Ευρωπαϊκή Ενωση για την άρνησή της να μοιρασθεί με τις ΗΠΑ τα στοιχεία επιβατών εμπορικών πτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις πρέπει να πείσουν την Ευρώπη ότι η προώθηση των στοιχείων αυτών καθίσταται πλέον επιτακτική «για την ασφάλεια όλων μας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του για τη στήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Γαλλία, αν και καλωσορίζει τη δημιουργία μεγάλης συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους», δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας.

Στο μεταξύ, επίσημο αίτημα άρσης των εμπορικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος της Ρωσίας κατέθεσε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γαλλίας. Το κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητά έτσι την άμεση άρση κάθε κύρωσης εναντίον της Μόσχας, όπως αυτές είχαν επιβληθεί τον Ιούλιο του 2014, σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Εφόσον συμμετέχουμε σε μεγάλη συμμαχία και θα ανταλλάσσουμε στρατιωτικές πληροφορίες και δεδομένα στο υψηλότερο επίπεδο, δεν είναι δυνατόν να αρνούμεθα την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία», είπε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ.

Η Ε.Ε επέκτεινε τον περασμένο Ιούνιο και για έξι μήνες τις εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας σύμφωνο σταδιακής εξομάλυνσης της κατάστασης, που προβλέπει εκεχειρία και απόσυρση των βαρέων όπλων και από τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή