Αμεσες και σοβαρές οι επιπτώσεις στην οικονομία

Αμεσες και σοβαρές οι επιπτώσεις στην οικονομία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη αλλά αισθητή στροφή των επενδυτών προς ασφαλή επενδυτικά προϊόντα, όπως γερμανικά κρατικά ομόλογα και χρυσό, πυροδότησε χθες η είδηση της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά. Παράλληλα, σοβαρές επιπτώσεις αναμένεται να έχει η κρίση και στον τουρκικό τουρισμό, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να καλεί τους συμπατριώτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε σημαντικά, και σε μικρότερο βαθμό η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου. Σημαντική πτώση είχε και το χρηματιστήριο της Μόσχας. Προς το παρόν, οι επενδυτές υιοθετούν επιφυλακτική στάση και δεν φαίνεται να ανησυχούν πραγματικά σοβαρά για το ενδεχόμενο έντονης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας. Στην Κωνσταντινούπολη ο γενικός δείκτης BIST 100 υποχωρούσε νωρίς το βράδυ κατά 4,39%. Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα κατέγραφε απώλειες της τάξης του 0,76% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η δε απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου αυξανόταν κατά 0,23% στο 9,72%. Τα CDS πέντε ετών αυξήθηκαν κατά 9 μονάδες βάσης στις 254 μονάδες βάσης, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Νοεμβρίου. Στη Μόσχα ο γενικός δείκτης Micex υποχωρούσε κατά 3,11%. Ο δε πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε λίγο πριν από το κλείσιμο κατά 1,43%. Η τάση των επενδυτών να αναζητήσουν πιο ασφαλείς επενδύσεις ενόψει ενδεχόμενης αναταραχής στις αγορές διέκοψε την πτωτική τάση του χρυσού. Ο χρυσός ενισχύθηκε μέχρι και κατά 1%, ενώ υποχωρεί σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, και το βράδυ η άνοδός του είχε περιοριστεί στο 0,57%.

Η απόδοση των γερμανικών διετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε χθες προσωρινά κάτω από το -0,4% για πρώτη φορά στην ιστορία, με τους επενδυτές να αναζητούν τη σιγουριά φερέγγυων και βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων μέχρι να διαπιστώσουν πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Η απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε χθες κατά 4 μονάδες βάσης κάτω από το 0,5%. Την ίδια στιγμή η απόδοση των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε στο 2,21%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, σε μια εποχή όπου η απόδοσή τους είχε ανοδική πορεία, δεδομένης της πίστης των επενδυτών ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά από το 2006.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αναμένεται να προκαλέσει επιπτώσεις και στον τουρκικό τουρισμό. Ηδη το Natalie Tours, εκ των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων στη Ρωσία, και λίγο αργότερα και άλλα πρακτορεία, ανακοίνωσε την αναστολή πωλήσεων πακέτων εκδρομών και περιηγήσεων στην Τουρκία για το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία έφθασε πέρυσι στα 4,5 εκατ. από 3,5 εκατ. το 2012. Για τη φετινή σεζόν η Τουρκία επιχείρησε να συγκρατήσει το ρωσικό ταξιδιωτικό ρεύμα υιοθετώντας έως και πολιτικές επιδοτούμενων πτήσεων από και προς τη Ρωσία στη μη αιχμή της περιόδου. Ετσι, για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η πτώση του αριθμού των Ρώσων στη Τουρκία διαμορφώθηκε σε ποσοστό 20%, όταν σε άλλους προορισμούς την ίδια περίοδο κινήθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή