Αυξημένες δαπάνες για πρόσφυγες στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Αυξημένες δαπάνες για πρόσφυγες στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2016 με μία αύξηση της τάξεως του 1,8%, ώστε να μπορέσουν τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του 2016 των 143,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 141,3 δισ. ευρώ του 2015, ενώ τον είχαν ήδη εγκρίνει οι εθνικές κυβερνήσεις.

Με τα νέα δεδομένα, το προσεχές έτος προβλέπονται υπερδιπλάσιες δαπάνες της τάξεως των 1,53 δισ. ευρώ, από τα 658 εκατ. ευρώ φέτος, για όσα ζητήματα ανακύψουν και σχετίζονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Γερμανία θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ροών, δηλαδή σχεδόν 800.000 πρόσφυγες επί συνόλου σχεδόν 1 εκατομμυρίου, μέσω των οποίων προσβλέπει σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg.

Η Επιτροπή αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπει και αυξημένες δαπάνες για μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίες διοχετεύονται πέραν των ορίων της Ε.Ε.

Το 2015 αυτές ανήλθαν σε 7,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 θα αγγίξουν τα 10,2 δισ. ευρώ. Οι 28 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. συνεισφέρουν το 75% του προϋπολογισμού της Ε.Ε., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διατίθεται για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη γεωργία. Στο πλαίσιο του επταετούς σχεδιασμού της Ε.Ε., οι συνολικές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 θα ανέλθουν σε 960 δισ. ευρώ.

Οι πρωτοφανείς ροές προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής προς τις χώρες της Ε.Ε., με πύλες εισόδου τα ελληνικά νησιά, την Ιταλία και την Ισπανία και κατεύθυνση προς Βορράν, έχουν δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις. Η μεν Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διακηρύσσει πως η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους αιτούντες άσυλο, ενώ άλλοι ηγέτες, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, διατείνονται ότι η νέα κατάσταση δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Οφέλη

Η Γερμανία, αναδεικνύεται ιδιαίτερα ωφελημένη. Η οικονομική τόνωση που θα της προσφέρουν οι πρόσφυγες θα αντισταθμίσει τη σημαντική ζημία λόγω του μείζονος διεθνούς σκανδάλου απάτης στις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της Volkswagen. Οι μεν πρόσφυγες με τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και το επιχειρείν θα τονώσουν, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Bloοmberg, το ΑΕΠ κατά 0,2%, ενώ το σκάνδαλο θα το περιστείλει ανεπαίσθητα κατά 0,03% το 2016. Ο συνδυασμός του αντικτύπου αμφοτέρων θα ενδυναμώσει τη γερμανική οικονομία κατά σχεδόν 6 δισ. ευρώ από την επιπρόσθετη δραστηριότητα της επόμενης χρονιάς.

Πάντως, το σχέδιο για πλεόνασμα το 2016 δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, όπως επισημαίνουν αναλυτές, λόγω της ζήτησης για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, ώστε να στηριχθούν οι πρόσφυγες. «Ο δημόσιος τομέας ζητεί άμεσα περισσότερες υπηρεσίες και αγαθά για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των προσφύγων, ενώ και οι ίδιοι οι πρόσφυγες τονώνουν τη ζήτηση, ξοδεύοντας τα χρήματά τους στη Γερμανία», αναφέρει, τέλος, ο Στέφαν Κίπαρ, οικονομολόγος της Bayerische Landesbank.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή