Πορτογαλία: Ο Αντόνιο Κόστα υπόσχεταi μετριοπαθές πρόγραμμα και λιγότερη λιτότητα

Πορτογαλία: Ο Αντόνιο Κόστα υπόσχεταi μετριοπαθές πρόγραμμα και λιγότερη λιτότητα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, υποσχέθηκε σήμερα να σπάσει «τον φαύλο κύκλο της λιτότητας», δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα «μετριοπαθές» πρόγραμμα που θα σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Προτεραιότητά μας είναι η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μείωση των ανισοτήτων που θα επιτρέψουν να υπάρξουν υγιείς βάσεις, να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό» τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της κυβέρνησής του.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, την οποία θα στηρίζει στο Κοινοβούλιο η ριζοσπαστική αριστερά, «έχει χαράξει μια απαιτητική τροχιά με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους» επανέλαβε ο Κόστα.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σχεδιάζει «να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό (πρόγραμμα) σε (εκείνο) του φαύλου κύκλου της λιτότητας που το μόνο που έκανε ήταν να επιδεινώσει τα οικονομικά, τα κοινωνικά, ακόμα και τα δημοσιονομικά προβλήματα», όμως, όπως προσέθεσε ο ίδιος, «αυτή η εναλλακτική (πολιτική) θα είναι ρεαλιστική και συνετή».

Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, στις οποίες επικράτησε ο απερχόμενος συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος ωστόσο έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο χωρίς ωστόσο να απαρνιούνται τις επικριτικές τους θέσεις σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα δεν κρύβει τον προβληματισμό του σχετικά με αυτή τη συμμαχία και εκτίμησε σήμερα ότι οι φόβοι «σχετικά με την πολιτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα» της κυβέρνησης «δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί» παρά τις εγγυήσεις που έδωσε ο Κόστα.

Πρώτη μεγάλη δοκιμασία που θα κρίνει τη συνοχή της συμμαχίας: η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή