Χαμηλά ο πήχυς για το συμβούλιο αρχηγών

Χαμηλά ο πήχυς για το συμβούλιο αρχηγών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διατυπώνουν ο καθένας τους δικούς του προβληματισμούς, ενστάσεις και ενδοιασμούς, το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας έκανε χθες το πρωί τον κύκλο των τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, με το Μαξίμου να σχολιάζει ως κατ’ αρχήν θετικό το γεγονός ότι το συμβούλιο θα γίνει.

Στην ατζέντα του συμβουλίου προστέθηκε, πέραν του προσφυγικού και του ασφαλιστικού, που είχαν γνωστοποιηθεί από την Πέμπτη, και η συνταγματική αναθεώρηση. Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκαν θετικά ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ., Γ. Πλακιωτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασ. Λεβέντης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε αρνητική στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, λέγοντας στον κ. Τσίπρα ότι η ενημέρωση θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, της επισήμανε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ο κ. Τσίπρας εισέπραξε την προαναγγελθείσα άρνηση του γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση για μεταξύ τους συνάντηση, όποτε το επιθυμεί, προκειμένου να τον ενημερώσει.

Το κομβικό ζήτημα, που αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση προσεχώς, είναι βεβαίως το ασφαλιστικό. Εκεί, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει στη σημερινή συνάντηση ως στόχο της κυβέρνησης να μη γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και να ζητήσει ενιαία θέση από τα κόμματα γύρω από τον στόχο αυτό, επικαλούμενος το επιχείρημα ότι οι μειώσεις τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και αυτό που χρειάζεται είναι μια δομική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με εξορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη. Στον σχεδιασμό της κυβέρνηση να μη μειωθούν οι συντάξεις περιλαμβάνονται οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι -αλλά δεν βρίσκουν σύμφωνους τους θεσμούς- για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για διασύνδεση των συντάξεων με ρήτρα ανάπτυξης και για ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων με διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Χαμηλώνοντας τον πήχυ των προσδοκιών από το σημερινό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους συνομιλητές του ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά επιδιώκει κατ’ αρχάς συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, επί των οποίων, εφόσον είναι εφικτό, θα μπορούσε να προκύψει σύνθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή