Ναι στην επιμήκυνση, όχι στο κούρεμα χρέους από τους θεσμούς

Ναι στην επιμήκυνση, όχι στο κούρεμα χρέους από τους θεσμούς

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάσταση απόψεων αναφορικά με το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους διαπιστώθηκε χθες μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Την ώρα που η κυβέρνηση ζητεί μία μακρόπνοη και όχι με τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν διευθέτηση, η Ευρωζώνη στέλνει μήνυμα ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά κάποιου είδους επιμήκυνση –όπως και στο παρελθόν– και αυτή θα δοθεί υπό προϋποθέσεις και σε βάθος χρόνου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας» υποστήριξε ότι το θέμα του χρέους θα πρέπει να έχει λυθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα, ανέφερε πως η κυβέρνηση ζητεί να μη χρησιμοποιηθούν μέτρα που έχουν ληφθεί στο παρελθόν (όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων) γιατί απλώς «πετάνε τον τενεκέ παρακάτω». Σημείωσε, δε, πως αν δεν ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις, τότε το Grexit δεν θα φύγει από το τραπέζι και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές δεν θα δαπανήσουν, οι αποταμιευτές δεν θα αποταμιεύσουν και οι επενδυτές δεν θα επενδύσουν.

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Ντ. Κοστέλο. Αφού πρώτα ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει πολλές υποχωρήσεις στο θέμα, πρόσθεσε πως θα υπάρξει μία επιπλέον προσπάθεια που θα αφορά ίσως κάποια παράταση αποπληρωμής χρεών. Σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε τη δομή του χρέους, καθώς υπάρχει μεγάλη απαίτηση αποπληρωμής το 2022, με κριτήριο να είναι οι αποπληρωμές προσιτές σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φρ. Κουτεντάκης, υποστήριξε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ότι θα πρέπει να έχουμε μακροχρόνια διευθέτηση του χρέους. Να μην έχουμε δημοσιονομικό βάρος στον προϋπολογισμό για μία μακρά χρονική περίοδο. Αν και όπως δήλωσε αυτό είναι «εύκολο», επισήμανε (ως προσωπική του άποψη) ότι η Ευρωζώνη προσπαθεί πραγματικά να βρει άφεση αμαρτιών από τις επιλογές της και χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο. Αμέσως μετά αυτή την τοποθέτηση, ο κ. Κοστέλο απάντησε πως η όποια λύση για το χρέος θα έχει όρους και προϋποθέσεις. «Προφανώς και θα υπάρχουν συνθήκες για τη νέα ελάφρυνση του χρέους. Να εφαρμόζει η Ελλάδα πλήρως το πρόγραμμα και να είναι σαφής ως προς τις μακροπρόθεσμες πολιτικές», υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα». Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε χθες ότι «έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα και μπορούμε να κάνουμε και κάτι ακόμα, αλλά όχι κούρεμα». Επίσης είπε ότι η ελάφρυνση θα μπορούσε «να συνδέεται με κάποιου είδους όρους για να ελέγχεται και να διασφαλίζεται ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα συνεχισθεί μετά τη λήξη του προγράμματος».

Πέραν αυτών, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ευρώπη στο προσφυγικό θέμα να μεταφερθεί και στην οικονομία. Ωστόσο η απάντηση ήρθε από τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει κάνει για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα και τώρα θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, ο κ. Κοστέλο υποστήριξε χθες ότι για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ θα πρέπει έως τις 11 Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα του δεύτερου πακέτου. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση, εάν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δεν έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα σε αυτά τα μέτρα, τότε το ένα δισ. ευρώ παύει να είναι διαθέσιμο και για να μη χαθεί οριστικά θα πρέπει να εγκριθεί παράταση διαθεσιμότητάς του από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια (γερμανικό κ.λπ.).

Είναι σημαντικό κάποιος να τιμά τις δεσμεύσεις του, δήλωσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντ. Πιρς, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και αναφερόμενος κυρίως στην αποπληρωμή των προϊόντων που έχει λάβει. Οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να δώσει και κίνητρα για μεγάλες ξένες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή