Εμμένει ο Μαντέλης για «χορηγία» της Siemens

Εμμένει ο Μαντέλης για «χορηγία» της Siemens

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για την υπόθεση του Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορείται ως αποδέκτης από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS, έφθασε η ώρα της απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο πρώην υπουργός, το μόνο πολιτικό πρόσωπο που δικάζεται για αποδοχή χρημάτων από τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού, κατά τη διάρκεια της απολογίας του επανέλαβε την εκδοχή που είχε υποστηρίξει από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκε η διαδρομή των χρημάτων από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens σε λογαριασμούς συμφερόντων του, ότι δηλαδή επρόκειτο περί προεκλογικής χορηγίας.

Απολογούμενος ο πρώην υπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του ως υπουργού Μεταφορών και ανέφερε ότι η επίμαχη σύμβαση 802 του ΟΤΕ είχε υπογραφεί από το 1997, πριν αυτός αναλάβει καθήκοντα υπουργού, και εξ αυτού διατείνεται ότι ήταν αδύνατον να πληρωθεί για κάτι που ήδη είχε γίνει. Ο πρώην υπουργός ανέλαβε όλη την ευθύνη για τη διακίνηση των χρημάτων, απαλλάσσοντας τον κουμπάρο του Γιώργο Τσουγκράνη από κάθε ευθύνη, καθώς, όπως είπε, απλώς μεσολάβησε για να δοθούν τα χρήματα. Ωστόσο, δεν έδωσε, τουλάχιστον χθες, καθώς η απολογία του δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί, πειστική απάντηση πώς έλαβε αυτά τα χρήματα το 1998, ενώ τη χρονιά εκείνη δεν υπήρχε προεκλογική περίοδος και ούτε υπήρχε στον ορίζοντα ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Σε μια προσπάθεια να πείσει, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της εποχής εκείνης που έκαναν λόγο για επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ενόψει της εκλογής, τότε, νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για να επισημάνει «όλοι ήξεραν ότι πάμε για εκλογές και για τον σκοπό αυτόν δόθηκαν τα χρήματα». Ο κ. Μαντέλης ανέφερε ότι δεν μπορούσε να παρέμβει ουσιαστικά στα του ΟΤΕ και ούτε μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων τη σύμβαση, την οποία χαρακτήρισε επικερδή για τον Οργανισμό και προσέθεσε ότι συνετέλεσε στον εκσυχρονισμό των τηλεπικοινωνιών της χώρας μας.

Ειδική αναφορά έκανε σε δημοσιεύματα της εποχής που έκαναν λόγο για αποδοχή εκ μέρους του ποσού 10 εκατ. γερμανικών μάρκων και τα οποία δεν επαληθεύτηκαν από τις δικαστικές έρευνες. «Τα δημοσιεύματα αυτά», είπε ο πρώην υπουργός, «ήταν λάθος. Ηθελαν να τα φορτώσουν κάπου. Και εγώ ήμουν τότε στην πολιτική πεθαμένος», για να προσθέσει ότι δεν είχε σχέση με την αποδιδόμενη δωροδοκία. Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στη σύμβαση του ΟΤΕ –αποτελεί τον βασικό κορμό και της δίκης με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens– την οποία εξήρε και επικεντρώθηκε στις δικές του ενέργειες για την υλοποίησή της, τονίζοντας πως, αν είχε δωροδοκηθεί, δεν θα ασκούσε την πολιτική που άσκησε για την εν λόγω σύμβαση.

Η απολογία Μαντέλη για την υπόθεση της δωροδοκίας –κατά το κατηγορητήριο έλαβε 450.000 γερμανικά μάρκα– θα συνεχιστεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή