Παρωδία αξιολόγησης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φάρσα και το δράμα συνυπάρχουν στο θεατρικό έργο που έχει ανέβει στο υπουργείο Υγείας. Το σενάριο στηρίζεται στις συνεντεύξεις αξιολόγησης των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πρωταγωνιστές, υψηλόβαθμα στελέχη του και συνεργάτες του υπουργού. Κομπάρσοι οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Η πλοκή είναι απλή: Μια πενταμελής επιτροπή εξετάζει τον κάθε αξιολογούμενο με προκαθορισμένο χρόνο δέκα λεπτών.

Το σκηνικό απερίγραπτο. Τα έχει όλα. Ενα μακρόστενο τραπέζι στο γραφείο του γενικού γραμματέα για να προσδίδει τη δέουσα σοβαρότητα! Ταυτόχρονα ο όγκος της χαρτούρας δίπλα σε πιατέλες γεμάτες σνακ (τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, σπανακοπιτάκια) και άφθονα ποτήρια με καφέδες συνθέτουν ένα άριστο και ταιριαστό για την περίσταση περιβάλλον. Η επιτομή του κιτς που γενικότερα χαρακτηρίζει την παράδοξη συνύπαρξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τον «καμμένο» εθνολαϊκισμό.

Εχοντας αντιληφθεί την ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα, η επιτροπή αξιολόγησης, με συνοπτικές διαδικασίες, στην κυριολεξία ξεπετά μέσα σε δέκα λεπτά τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων.

Αξιολογεί με αστραπιαία ταχύτητα διοικητικές, οργανωτικές, επικοινωνιακές ικανότητες. Ικανότητα ανάλυσης και ικανότητα σύνθεσης. Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης κρίσεων. Ικανότητα έμπνευσης του κακοπληρωμένου και ολιγάριθμου προσωπικού. Ικανότητα ψυχολογικού μασάζ σε ψυχορραγούντες οικονομικά προμηθευτές του νοσοκομείου, ώστε να συνεχίζουν να φέρνουν υλικά για να μη κλείσει το νοσοκομείο, ενώ είναι απλήρωτοι πάνω από χρόνο. Ικανότητα να βοηθούν ανασφάλιστους ασθενείς, άπορους ασθενείς και άφραγκους συνοδούς τους.

Η πρώτη φορά Αριστερά αποδεικνύει στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται την αξιοκρατία. Επιβεβαιώνει πόσο σέβεται το έργο και την προσφορά των ανθρώπων εκείνων στους οποίους η Πολιτεία έχει εμπιστευθεί τη διοίκηση και τη διαχείριση της δημόσιας υγείας. Στα σαΐνια της επιτροπής αρκεί το δεκάλεπτο προκειμένου να μάθουν από πρώτο χέρι τα σημαντικότερα προβλήματα κάθε νοσοκομείου και να αξιολογήσουν τις ενέργειες της κάθε διοίκησης. Μάλιστα, ζητούν να ακούσουν τις προτάσεις των παλιών προς τους νέους διοικητές!

Τέτοια ευαισθησία απέναντί τους! Μάλλον θα θέλουν να τους «ευχαριστήσουν» που κατάφεραν να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το τελευταίο καταφύγιο του άνεργου, του άπορου του ανασφάλιστου ασθενούς, με δραματικά περιορισμένους πόρους και με θυσίες των εργαζομένων.

Γι’ αυτό δεν θέλουν να τους κουράσουν περισσότερο ή να συζητήσουν τις απόψεις τους. Γι’ αυτό υποτιμούν τον ρόλο και την προσφορά τους, επιδιώκοντας να τους καταστήσουν υπόλογους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αλλαγή τους. Γι’ αυτό προσπαθούν να εξευτελίσουν τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές της Πασοκο-Νεοδημοκρατίας, εκτελώντας άνωθεν οδηγίες. Γι’ αυτό δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους που θα τους αντικαταστήσουν.

Αντί να προκηρύξουν τις θέσεις με ανοιχτό διαγωνισμό και να τις αναθέσουν σε ανεξάρτητη επιτροπή, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήθελε, προχωρούν με συνέπεια στην προεκλογική διακήρυξη του κυρίου Τσίπρα «θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». Η «σπουδαία και σοβαρή» κομματική επιτροπή αξιολόγησης με μέλος τον «ολίγον» πρόεδρο ΚΕΣΥ προχωρά ακάθεκτη στο θεάρεστο έργο της.

Ωστόσο οι νεόκοποι εραστές της εξουσίας ξεχνούν κάτι πολύ βασικό: Οι θεατές θα φύγουν πριν πέσει η αυλαία του θεατρικού τους, τρομοκρατημένοι από τα ερείπια που θα αφήσουν πίσω τους στον χώρο της Υγείας.

• Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή