Προσοχή στην τριμερή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπήρχε ένα εθνικό θέμα που να δικαιολογούσε ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των κομμάτων στο λεγόμενο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν το προσφυγικό, που απειλεί με σοβαρές συνέπειες το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

Υποτίθεται ότι υπήρχε στην ατζέντα που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά προτίμησε να τσακωθεί με τους υπόλοιπους ομοτράπεζους για το ασφαλιστικό –αν και οι πάντες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν θα υπήρχε συναίνεση– παρά να μιλήσουν για ένα καυτό ζήτημα που ήταν αντικείμενο συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη μέρα. Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από όσα έγιναν γνωστά για τη σύναξη του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ασφαλώς γνώριζε πολύ καλά από πριν το περιεχόμενο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Η Ευρώπη είχε καταλήξει από εβδομάδες στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη ροή των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών και επομένως έπρεπε να διαπραγματευθεί μαζί της υπό την πίεση της πραγματικότητας, γεγονός που ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Αγκυρας. Η προσφορά των 3 δισ. ευρώ προκειμένου η Τουρκία να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία των εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ήταν επίσης γνωστή από καιρό. Οπως γνωστή ήταν και η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες, αφού το ομολόγησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επισήμως, την Κυριακή η Αγκυρα εξασφάλισε ως ανταλλάγματα για την καλή συμπεριφορά στο προσφυγικό τα 3 δισ., την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με συναντήσεις κορυφής δύο φορές τον χρόνο, το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων που είχαν «παγώσει», την είσοδο στην Ευρώπη δίχως περιορισμούς Σένγκεν για πολίτες της (επιχειρηματίες και φοιτητές, κατά τα φαινόμενα) από τον Οκτώβριο του 2016. Ολα αυτά, στο πλαίσιο «οδικού χάρτη» που περιλαμβάνει προϋποθέσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας σχετικές με τη ροή τον προσφύγων και τον σεβασμό δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χωρίς αμφιβολία, προηγήθηκε το απαραίτητο «μασάζ» με διαβεβαιώσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο, για να μη φέρουν αντιρρήσεις.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η συμφωνία της Κυριακής έγινε αρνητικά δεκτή στην Ελλάδα. Πολιτικά κόμματα και αναλυτές θεωρούν ότι η Τουρκία βγήκε πάλι κερδισμένη, μένει, όμως, να δούμε τι θα επακολουθήσει στην πράξη. Αλλο το «φαίνεσθαι» της συμφωνίας και άλλο η υλοποίησή της. Αναμφισβήτητα, η Τουρκία κρατάει το «κλειδί» της ροής των προσφύγων, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ευρώπη τη θέλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι σίγουρο ότι στην πορεία θα ανακύψουν προβλήματα. Για εμάς το θέμα είναι η τριμερής συνάντηση Γερμανίας – Τουρκίας – Ελλάδας που θα επακολουθήσει. Εκεί πρέπει να εστιασθεί η προσοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή