Kόβει γέφυρες με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας

Kόβει γέφυρες με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «σημαντικές», κατά τον ίδιο, επιτυχίες της κυβέρνησης κατά το τελευταίο δίμηνο, οι οποίες έχουν οδηγήσει τη χώρα «σε μια νέα περίοδο σταθεροποίησης», θέλησε να εξηγήσει μία προς μία στους βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, για να τους ζητήσει στη συνέχεια όλα όσα τους εξήγησε να τα μεταφέρουν διά ζώσης στους πολίτες, στον λαό που, προφανώς, όπως και οι βουλευτές, δεν τα έχει πλήρως αντιληφθεί. Λίγο αργότερα, βεβαίως, άκουσε τους βουλευτές του να του μεταφέρουν ότι τα όρια αντοχής των πολιτών και η υπομονή τους εξαντλούνται, κάτι που θα πρέπει να συνυπολογίσει η κυβέρνηση στις επόμενες κινήσεις της.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε να απορρίπτει όλη τη δημόσια συζήτηση για πιθανή κυβερνητική αστάθεια εξαιτίας της «ψαλιδισμένης» κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν έκανε καμία αναφορά στη μείωση του αριθμού των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση και απέδωσε όσα λέγονται στον πανικό των κέντρων διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας. Παράλληλα, θέλησε να βάλει τέλος στα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά και να κόψει τις γέφυρες με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες δεν μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη νέου αρχηγού», αλλά και για ένα ΠΑΣΟΚ «ουρά μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης Δεξιάς».

Εναντι αυτών, ο πρωθυπουργός ανέλαβε να αναλύσει τη «σοβαρή επιτυχία της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής στρατηγικής», αναφερόμενος στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την προστασία πρώτης κατοικίας, για τη διατήρηση των 100 δόσεων, την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Ευθύνη μας σ’ αυτή τη φάση είναι να κρατήσουμε τον προσανατολισμό μας στο στρατηγικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ασφαλιστικό, δηλώνοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές και, την ίδια στιγμή, θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, κάτι που χρωστάμε στις επόμενες γενιές». Επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα, διότι «αρνούνται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός διαπραγματευτικού μετώπου, μιας ενιαίας εθνικής γραμμής για την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τίποτα παραπάνω δεν ζητήσαμε, ούτε βοήθεια για να κυβερνήσουμε ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις ούτε στήριξη της πλειοψηφίας». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ όσον αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη, τονίζοντας ότι το 0,6% έχει ήδη βρεθεί και υπάρχουν τρόποι να βρεθεί το υπόλοιπο 0,4% χωρίς περικοπές στις συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επ’ αυτού, αναφέρθηκε στην πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Το κλίμα στην Κ.Ο. δεν ήταν αρνητικό, ούτε ακούστηκαν φωνές διαφοροποίησης ενόψει της προοπτικής ψήφισης του ασφαλιστικού. Βεβαίως, όλα αυτά, όπως παρατηρούσαν με προβληματισμό κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να είναι γνωστές οι τελικές διατάξεις που θα περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή