«Εγκλωβισμένα» 1.800 βαγόνια στην Ειδομένη

«Εγκλωβισμένα» 1.800 βαγόνια στην Ειδομένη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώνεται καθημερινά το πρόβλημα στις σιδηροδρομικές μεταφορές, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον αποκλεισμό της γραμμής στην Ειδομένη από περίπου 1.500 μετανάστες. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστηρίζει ότι η ζημία ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η παράκαμψη του εμποδίου μέσω Βουλγαρίας καθυστερεί κατά μία ημέρα την παράδοση των προϊόντων. Μεγάλοι πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρονται να απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί, από τις 18 Νοεμβρίου, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αιτία είναι η άρνηση των Αρχών της γείτονος να τους επιτρέψουν τη διέλευση. Υπολογίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός των συγκεντρωμένων, που έχουν στήσει ακόμα και σκηνές μέσα στις σιδηροδρομικές γραμμές, ξεπερνάει τους 1.500. Οπως ανέφερε στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, επηρεάζονται συνολικά περί τα 1.800 βαγόνια με προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, τα οποία δεν μπορούν να κατευθυνθούν στο δρομολόγιό τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλοι πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως η Cosco, η Hewlett Packard και η Sony, αλλά και εισαγωγικές εταιρείες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία των προϊόντων τους στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων. Κάποιες ξένες εισαγωγικές εταιρείες μάλιστα απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Πρόβλημα όμως δημιουργείται και σε δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Μεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδας απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την άμεση επίλυση του προβλήματος. «Αυτή τη στιγμή πλήττονται επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν, αλλά κυρίως να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι άλλων εταιρειών εγχώριων αλλά και πολυεθνικών», αναφέρουν στην επιστολή τους. «Οφείλετε να βοηθήσετε τις ελληνικές επιχειρήσεις που σήμερα στηρίζουν την οικονομία, γιατί αύριο ειλικρινά μπορεί να είναι πολύ αργά».

Την ανησυχία τους εκφράζουν και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους, καθώς έχουν «εγκλωβιστεί» στην ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα στα εγκλωβισμένα βαγόνια βρίσκονται περίπου 1.500 τόνοι ζάχαρης, καθώς και τρόφιμα σε ψυγεία, που προορίζονται για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η επιχείρηση τονίζει ότι έχουν εκδοθεί οι χριστουγεννιάτικοι κατάλογοι του σούπερ μάρκετ, αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στα ράφια. Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Από την πλευρά της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταβάλλει, τις τελευταίες ημέρες, προσπάθεια ώστε να διευθετήσει το πρόβλημα, προωθώντας τα τρένα στη Βουλγαρία (Προμαχώνας) και από εκεί στη Σερβία και στην Κεντρική Ευρώπη. Η παράκαμψη όμως αυτή επιβαρύνει κατά μία ημέρα το δρομολόγιο, ενώ αυξάνει το κόστος της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή