Αγώνας δρόμου για εύρεση χιλιάδων διαμερισμάτων

Αγώνας δρόμου για εύρεση χιλιάδων διαμερισμάτων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αναζητούνται άμεσα επιδοτούμενα διαμερίσματα για να στεγαστούν οι αιτούντες άσυλο και οι προς μετεγκατάσταση πρόσφυγες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, καθώς κλείνουν τα σύνορα προς την Ευρώπη. Ηδη χθες υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 άτομα από την Ειδομένη επέστρεψαν στην Αθήνα με πούλμαν της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αφού πείστηκαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τους επιτραπεί η διέλευση προς τα Σκόπια, καθότι δεν ανήκουν στις ανάλογες εθνότητες (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί). Ορατό είναι το ενδεχόμενο του εγκλωβισμού στη χώρα μας όσων δεν ανήκουν στις ομάδες με προσφυγικό προφίλ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλου: «Εχει ξεκινήσει μια προσπάθεια απεμπλοκής, απλώς ο κόσμος δεν πείθεται να γυρίσει προς τα πίσω. Ηδη σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία φέρνουμε κόσμο πίσω στην Αθήνα για να υπαχθεί σε διαδικασίες ασύλου ή και επιστροφής». Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι στην Ειδομένη «δεν θα γίνει δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών». Χθες πάντως οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά ήταν οι συνήθεις.

Οι μετανάστες που θα επιστρέψουν από την Ειδομένη θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό. Ο δήμαρχος Ελληνικού Ιωάννης Κωνσταντάτος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς, όπως τονίζει στην «Κ», «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο, που μας είχε υποσχεθεί ότι θα άδειαζε τον χώρο στο τέλος Οκτωβρίου».

Πρόσκληση προς ΜΚΟ για συνεργασία όσον αφορά στα διαμερίσματα και ξενοδοχεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και υποψηφίων για τη διαδικασία μετεγκατάστασης αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται περίπου 7.000 διαμερίσματα αλλά και ξενοδοχεία έτσι ώστε να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του χρόνου. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι εταίροι ΜΚΟ πρέπει να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015. Υπενθυμίζεται ότι 66.400 άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα θα μπορούν να μετεγκατασταθούν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, έως το τέλος Νοεμβρίου 2015 στην Ελλάδα είχαν φτάσει 730.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή