Γερμανία: 300 νέες αιτήσεις ασύλου κάθε ώρα

Γερμανία: 300 νέες αιτήσεις ασύλου κάθε ώρα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με 300 νέους αιτούντες άσυλο να φθάνουν κάθε ώρα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, η χώρα αναμένεται να δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, με τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται το 2016.

Η νομοθεσία οικογενειακής επανένωσης μπορεί να αυξήσει τον τελικό αριθμό στα 10 εκατομμύρια, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο αριθμός μουσουλμάνων στη Γερμανία το 2020 θα φθάνει ακόμη και τα 20 εκατομμύρια.

Οι προοπτικές αυτές και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της υποδοχής προσφύγων αρχίζουν να προκαλούν την ανησυχία των Γερμανών, παρότι η χώρα κατέγραψε τον Νοέμβριο τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από την εποχή της επανένωσης των δύο Γερμανιών, το 1990.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, το ποσοστό ανέργων στη χώρα υποχώρησε στο 6,3% τον Νοέμβριο από 6,4% τον Οκτώβριο.

Ο Ματίας Λούκε, επικεφαλής μελετών στο Ινστιτούτο του Κιέλου για τη Διεθνή Οικονομία (IfW), εκτιμά ότι η προσφυγική κρίση θα στοιχίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ τον χρόνο, ποσόν τετραπλάσιο των 10 δισ. ευρώ ετήσιου κόστους, που υπολογίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο δρ Λούκε υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος να καλυφθεί το κόστος αυτό είναι μέσω αύξησης της φορολογίας.

Από τη μεριά του, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Οικονομίας (Ifo Zentrum für Aussen-wirtschaft) στο Μόναχο, Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, εκτιμά ότι η προσφυγική κρίση θα κοστίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους 21,1 δισ. ευρώ για το 2015. «Αυτό περιλαμβάνει το κόστος στέγασης, διατροφής, εξωτερικών ιατρείων, παιδικών σταθμών, σχολείων, εκμάθησης γερμανικών και επαγγελματικής κατάρτισης», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Spiegel ο δρ Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ.

Δήμευση κατοικιών

Στο μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η αποκάλυψη της πρότασης του Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου της πόλης, Μίκαελ Μίλερ, για τροποποίηση του άρθρου 36 του Κώδικα Δημόσιας Ασφάλειας.

Σύμφωνα με το νομοθέτημα αυτό, η αστυνομία έχει δικαίωμα να εισβάλλει σε ιδιωτικές κατοικίες μόνο σε περιπτώσεις απειλής της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής παρισταμένων. Ο δήμαρχος Μίλερ, υποστηριζόμενος από τον δικηγορικό σύλλογο της πρωτεύουσας, προτείνει την τροποποίηση του άρθρου, έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να εντοπίζει άδειες κατοικίες, οι οποίες θα δημεύονται για τη στέγαση προσφύγων.

Το νομικό σκεπτικό πίσω από την πρόταση υποστηρίζει ότι το τροποποιημένο άρθρο 36 θα επιτρέπει στην αστυνομία να προλαμβάνει την αύξηση των αστέγων. Με την πρόταση του δημάρχου συμφωνεί και ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης, που βοήθησε μάλιστα στη σύνταξη της νομοθετικής τροποποίησης.

Εντονα αντέδρασε στην πρόταση αυτή ο επικεφαλής της τοπικής επιτροπής του Κόμματος Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Βερολίνου, Σεμπάστιαν Τσάχα, για να υπερασπισθεί το δικαίωμα των Βερολινέζων στη νομή της ιδιοκτησίας τους.

«Το σχέδιο της δημαρχίας για δήμευση ιδιοκτησιών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, παραβιάζει κατάφωρα το σύνταγμα. Η απόπειρα του δημάρχου να παραβιάσει το σύνταγμα, την αρχή της ιδιοκτησίας και την ιερότητα της κατοικίας πρέπει να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά», είπε στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσάχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή