Κοσμήματα και μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών θα δηλώνονται στο «πόθεν έσχες»

Κοσμήματα και μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών θα δηλώνονται στο «πόθεν έσχες»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει εκ βάθρων το έντυπο περιουσιακής κατάστασης, το γνωστό «πόθεν έσχες», με απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου. Οι υπόχρεοι βουλευτές, δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι κ.ά. από τον Ιανουάριο του 2016 οφείλουν να προβούν στην ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου περιουσιακής κατάστασης και συγκεκριμένα μέσω του Taxisnet. Σε αυτό θα πρέπει να δηλωθούν κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος και τα χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται σε θυρίδες καθώς και ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ) απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής. Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του καθώς και της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

Τι θα δηλώσουν οι υπόχρεοι στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης:

1. Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται, πριν από την υποβολή της δήλωσης, η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο.

2. Με τη ΔΠΚ δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.

3. Σε περίπτωση απόκτησης νέου ακινήτου ή πώλησης, που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτων από κληρονομιά δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος.

4. Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου, όπως τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο, κ.λπ.

5. Με την οριστική υποβολή υποχρεούται ο υπόχρεος να επισυνάψει στη ΔΠΚ τα ηλεκτρονικά αρχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων ή να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της ΔΠΚ την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το Taxisnet.

Σημειώνεται ότι με την οριστική υποβολή της δήλωσης, ο υπόχρεος μπορεί να αποθηκεύσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή αντίγραφο της δήλωσης. Το απόρρητο της διαδικτυακής επικοινωνίας του υπόχρεου με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων διασφαλίζεται με τη χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού από την εφαρμογή υποβολής. Τα απόρρητα στοιχεία τηρούνται κρυπτογραφημένα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του συστήματος. Οπως τονίζεται στην απόφαση: «Το ηλεκτρονικό σύστημα συνοδεύεται από πολιτικές ασφάλειας που καλύπτουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εξασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα των στοιχείων της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή