Στις κάλπες, στις 20 του μήνα η Ν.Δ. μετά το φιάσκο

Στις κάλπες, στις 20 του μήνα η Ν.Δ. μετά το φιάσκο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών εισέρχεται εκ νέου η Ν.Δ., έπειτα από δύο σχεδόν εβδομάδες οξείας εσωστρέφειας, εξαιτίας του φιάσκου της 22ας Νοεμβρίου, που ανέδειξε όλες τις παθογένειες αλλά και τους ανοικτούς λογαριασμούς στην κεντροδεξιά παράταξη.

Τύποις υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία δεν υπάρχει, ωστόσο μόνον μετά την ολοκλήρωση των άτυπων συνεννοήσεων με τη Vodafone και την έγγραφη διαβεβαίωση της τελευταίας ότι μπορεί να διασφαλίσει τη διαδικασία, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου και του επαναληπτικού γύρου, εφόσον χρειαστεί, τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου. Η τελική τεχνική και οικονομική πρόταση της εταιρείας θα αξιολογηθεί τυπικά από την ΚΕΦΕ σε σημερινή της συνεδρίαση και είναι το τραύμα όλων στη Ν.Δ., από τα κομματικά στελέχη μέχρι τους υποψηφίους, λόγω της αστοχίας στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου, που καθιστά, τελικά, μονόδρομο τη συνεργασία με τη Vodafone. Και τούτο διότι στο τραπέζι παραμένει και μία ακόμη πρόταση εταιρείας από την Κρήτη, που έχει κριθεί τεχνικά άρτια, πλην όμως ουδείς μοιάζει να θέλει να αναλάβει το «ρίσκο».

Η ανακοίνωση των νέων ημερομηνιών (σ.σ. η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με τη λειτουργία των καταστημάτων πριν από τις εορτές, και εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις για τις συνέπειες αυτού στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών) ξαναφέρνει τους υποψηφίους σε θέση αφετηρίας, σε μία προεκλογική περίοδο που θα φτάσει τελικά τους τρεις μήνες. Παράλληλα, συνιστά δοκιμασία και για το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ., όχι μόνον οργανωτική, αν και πολλά κενά της πρώτης εκλογής έχουν πλήρως καλυφθεί, αλλά κυρίως οικονομική.

Ο προϋπολογισμός του εκλογικού εγχειρήματος (εταιρεία, κάλπες, εξοπλισμός, ψηφοδέλτια, σφραγίδες κ.λπ.) έχει, εκ των πραγμάτων, βγει εκτός αρχικών πλάνων και αναμένεται να προσεγγίσει ή μάλλον να υπερβεί το 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι αμφίβολο εάν θα καλυφθεί από τη συνδρομή των τριών ευρώ, που προβλέπεται να καταβάλουν όσοι ψηφίσουν στις εκλογές της Ν.Δ., καθώς προϋποθέτει συμμετοχή άνω των 300.000 πολιτών. Την ίδια στιγμή, ο εκνευρισμός μεταξύ των εργαζομένων στο κόμμα, πολλοί εκ των οποίων έχουν υπερβάλει εαυτούς το τελευταίο διάστημα, χτυπά «κόκκινο», καθώς τους οφείλονται μισθοί πολλών μηνών και είναι ζήτημα χρόνου να αντιδράσουν με ηχηρό τρόπο.

Η νέα εκλογική αφετηρία βρίσκει, πάντως, και τους τέσσερις υποψηφίους να επιχειρούν τον απολογισμό του εκλογικού φιάσκου στις υποψηφιότητές τους, αφού όλοι συμφωνούν ότι η καταγραφόμενη σήμερα δημοσκοπική δυναμική, ακόμη κι αν δεν μεταβάλλει άρδην τη σειρά, είναι ριζικά διαφοροποιημένη από την εικόνα πριν από τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου. Τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά, την ίδια στιγμή που το κόμμα επιδιώκει να εμφανιστεί συγκροτημένο απέναντι στην κυβέρνηση τόσο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού όσο και στα άλλα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Χθες, σε μία κίνηση με σαφές αντιπολιτευτικό στίγμα, αλλά και εμφανή πολιτικό συμβολισμό, το σύνολο της Κ.Ο. της Ν.Δ. κατέθεσε επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αντιμετωπίζεται από πολλούς γαλάζιους βουλευτές ως το «ειδικό δικαστήριο» της διακυβέρνησης Τσίπρα. Ηδη, σε άρθρο του στην «Κ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Ο πολιτικός συμβολισμός της κίνησης κρύβεται στις υπογραφές. Σε ξεχωριστή στήλη με πρώτο τον υπηρεσιακό πρόεδρο Γ. Πλακιωτάκη υπογράφουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, αλλά και οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία, Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης, στέλνοντας μήνυμα ενότητας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή