Βλ. Πούτιν: Η Τουρκία θα το μετανιώσει

Βλ. Πούτιν: Η Τουρκία θα το μετανιώσει

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία «θα μετανιώσει πολλές φορές» για την κατάρριψη του αεροσκάφους, προειδοποίησε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα δράσει ως ωμή στρατιωτική δύναμη εναντίον της Τουρκίας, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι, αφού διέπραξαν μια προδοσία, ένα έγκλημα πολέμου, θα καταφέρουν να ξεγλιστρήσουν μόνο με μέτρα που θίγουν τις ντομάτες και τις κατασκευαστικές εταιρείες τους, είναι πολύ γελασμένοι». Ο κ. Πούτιν επανήλθε στις βαρύτατες καταγγελίες του για συνενοχή της Αγκυρας στο λαθρεμπόριο πετρελαίου που τροφοδοτεί οικονομικά το «Ισλαμικό Κράτος». «Γνωρίζουμε ποιος είναι εκείνος, στην Τουρκία, που γεμίζει τις τσέπες του, επιτρέποντας στους τρομοκράτες να κερδίζουν χρήματα με το κλεμμένο πετρέλαιο της Συρίας».

Των χθεσινών δηλώσεών του προηγήθηκαν οι καταγγελίες του υφυπουργού Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ περί προσωπικής εμπλοκής του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ, και του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαγράκ, στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του «Ισλαμικού Κράτους». Τις καταγγελίες αυτές απέρριψε κατηγορηματικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ως «λασπολογία αντάξια της σοβιετικής περιόδου». Αμέσως μετά το διάγγελμα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε την επίσημη αναστολή των συνομιλιών με την Αγκυρα για τον σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turk Stream. Από την πλευρά της, η Τουρκία, η οποία καλύπτει το 60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, κινείται ήδη με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού της. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος των ταξιδιών που πραγματοποίησαν αυτήν την εβδομάδα Ερντογάν και Νταβούτογλου σε Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν, αντίστοιχα.

Παρά τη δραματική επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, οι διπλωματικές γέφυρες ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγκυρα δεν έχουν ακόμη ανατιναχθεί. Αυτό διαμηνύει η συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στο Βελιγράδι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή