Κέρι: «Λύση-σύμβολο» στην Κύπρο

Κέρι: «Λύση-σύμβολο» στην Κύπρο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κυπριακό, η ενεργειακή προοπτική της Ελλάδας και η ατζέντα ανάπτυξης, που πρέπει να προωθηθούν για να ξεπεραστεί η πολυετής οικονομική κρίση, αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο κ. Τζον Κέρι, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνοδευόμενος και από τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο προχθεσινό ταξίδι του στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κέρι είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν για το Κυπριακό μια «λύση-σύμβολο», η οποία θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών σε μια ευρύτερη περιοχή που φλέγεται. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Κοτζιάς κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Aμερικανό ομόλογό του, λέγοντας ότι «εκπέμπονται κάποια πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας», ενώ και από το Μέγαρο Μαξίμου αναδείκνυαν χθες τη σημασία εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, «ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενων συγκρούσεων στη Μεσόγειο».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι κ. Κέρι και Κοτζιάς αντάλλαξαν απόψεις για το σύστημα ασφαλείας που μπορεί να εφαρμοστεί μετά από μια συμφωνία στην Κύπρο, προκειμένου να καθησυχαστούν και οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έθεσε ευθέως το ζήτημα της τακτικής των παραβιάσεων του Αιγαίου από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, τονίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Τουρκία, «επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής καλής γειτονίας».

Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Τόσο από την πλευρά του κ. Κέρι όσο και από εκείνη του Μαξίμου αναδείχθηκε η ανάγκη εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και των συνδεδεμένων με αυτό μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την προώθηση και μιας λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την προσέγγιση των ΗΠΑ στο ζήτημα του δημοσίου χρέους, ενώ και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Κέρι επισήμανε ότι, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, θα πει στους συμπατριώτες του επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για μπίζνες («Greece is open for business»). Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κέρι έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενέργεια, αναφερόμενος τόσο στον Διαδριατικό αγωγό (TAP) όσο και στην ελληνοβουλγαρική διακλάδισή του (IBG).

Ο κ. Κέρι μίλησε για «νέες ευκαιρίες» αμερικανικών επενδύσεων, ενώ τόνισε πως o TAP αποτελεί βήμα προς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας. Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να εμπλακούν στην κατασκευή του τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη και έχουν αντιμετωπίσει θετικά την πρόσφατη επιστολή 10 χωρών της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), η οποία καταγγέλλει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, με αφορμή την κατασκευή του Nord Stream 2 από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία.

Νέες ταυτότητες αντί επαναφοράς βίζας

Ζήτημα ταχείας λήψης μέτρων για να αποφευχθεί –ει δυνατόν– η επαναφορά του καθεστώτος έκδοσης βίζας για όσους Ελληνες ταξιδεύουν στις ΗΠΑ έθεσε χθες ο κ. Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την αμερικανική πλευρά τονίστηκε ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση των προδιαγραφών που διαθέτουν ορισμένα πιστοποιητικά, προκειμένου να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα από το Visa Waiver Program, στο οποίο υπάγεται αυτήν τη στιγμή μαζί με 37 ακόμη χώρες. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία τόσο του κ. Ν. Κοτζιά όσο και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, έγινε γενικά αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η αναβάθμιση των δελτίων ταυτότητας.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπολογίζουν ότι η κρατική δαπάνη για τις νέες ταυτότητες, με μικροτσίπ που θα περιέχει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τον κάτοχο, δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ (οκτώ ευρώ ανά δελτίο ταυτότητας). Από την αμερικανική πλευρά υπάρχουν λόγοι ανησυχίας που συνδέονται με την αύξηση έκδοσης πλαστών διαβατηρίων και έχουν κοινοποιηθεί στην Αθήνα ήδη από το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες πιέσεις υπάρχουν και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή