Τ. Πετρόπουλος: Βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση με το νέο σύστημα

Τ. Πετρόπουλος: Βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση με το νέο σύστημα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικά διέψευσε τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος κάλεσε τη νεολαία, «να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση».

«Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε ότι "δε με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη"» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε:

«Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».

Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ακόμη και μετά τη ρύθμιση με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, μπορούσαν να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ελάχιστοι μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Από τους 260.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ περίπου 50.000 ήταν εκείνοι που επέλεξαν χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ στον κλάδο των μηχανικών από τους 20.000 που δεν καταβάλλουν εισφορές μόνο οι 4.000 επέλεξαν χαμηλότερες κατηγορίες.

Ο υφυπουργός Εργασίας επέκρινε τέλος τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που επέβαλαν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υποστήριξε ότι η μείωση αυτή προκάλεσε ζημιές 4,2 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες θα πρέπει σήμερα να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Συνεχίζοντας, είπε ότι τα μέτρα που αποφάσισε έως τώρα η κυβέρνηση είναι συμφωνημένες δεσμεύσεις από τα προηγούμενα μνημόνια, με τα οποία, όπως είπε, υπήρξαν μειώσεις κατά 48% στις συντάξεις του Δημοσίου και κατά 44% στις συντάξεις του ΙΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή