Η απόφαση για τα πέντε hotspots

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και με την αρμοδιότητα των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου συστήνονται τελικώς τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) που θα λειτουργούν ως προσωρινές Δομές Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Πρόκειται για τα επονομαζόμενα «hotspots», τα οποία θα δημιουργηθούν σε:

1. Χίο,

2. Κω,

3. Λέρο,

4. Σάμο και

5. Λέσβο.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Η δημοσίευση έγινε αιφνιδιαστικά, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το έκτακτο αλλά ταυτόχρονα και το επείγον της υπόθεσης.

Oι τοπικές αρχές, προς το παρόν τουλάχιστον, δηλώνουν άγνοια, ενώ όσον αφορά ειδικότερα στην Κω είναι έντονες οι αντιδράσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει υπ’ όψιν της η «Κ», αρμόδιες υπηρεσίες-μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνδράμουν στην ενίσχυση των Κέντρων Φιλοξενίας-Υποδοχής προσφύγων, παρέχοντας υλικοτεχνική υποδομή, κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση αναφέρονται λεπτομερώς τα ακίνητα όπου θα δημιουργηθούν τα hotspots σε Λέσβο, Κω και Λέρο, ενώ τονίζεται ότι για τη Σάμο και τη Χίο λεπτομέρειες θα περιέχονται σε νέα απόφαση που θα εκδοθεί προσεχώς.

Οι δομές θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, η οποία θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση της καθημερινής λειτουργίας τους, με τη σύμπραξη, όπου προβλέπεται, και άλλων αρμόδιων φορέων.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες είναι οι λεπτομέρειες που αφορούν στο όλο εγχείρημα. Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό, θα ιδρυθούν:

1. Στη νήσο Λέσβο, σε οριοθετημένη έκταση εμβαδού 7.388,69 τ.μ. εντός της παραχωρηθείσας έκτασης εμβαδού 46.588,25 τ.μ., η οποία αποτελεί τμήμα του Στρατοπέδου «Παραδέλλη» στη θέση Πουριά-Μαρμαρά-Μόρια Μυτιλήνης.

2. Στη νήσο Κω, σε ακίνητο εμβαδού 19.725 τ.μ., στο Λινοπότι, το οποίο έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

3. Στη νήσο Λέρο, σε έκταση 11.000 τ.μ., που αποτελεί μέρος δημοσίου ακινήτου.

Καθορίζεται ως τοπική αρμοδιότητα των ανωτέρω Δομών, ανά νήσο:

•Στη νήσο Λέσβο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

•Στη νήσο Κω, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

•Στη νήσο Λέρο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Aντιδράσεις

Ταυτόχρονα στην απόφαση προβλέπεται σημαντική συμβολή από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο διαθέτει μέσα, μηχανήματα και προσωπικό για να ολοκληρωθεί η κατασκευή και η λειτουργία των δομών, και προβαίνει σε διαδικασίες προμηθειών και ιδιαίτερα μηχανημάτων και εργαλείων που απαιτούνται σε αυτή την περίπτωση.

Σε ανακοίνωσή της, με τίτλο «Με κινήσεις μαθηματικής ακρίβειας η καταστροφή της Κω από τους αχαρακτήριστους κυβερνώντες», η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Κω δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στη δημιουργία hotspots στο νησί.

Τονίζει μάλιστα ότι «θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών της Κω απέναντι σε κάθε δημιουργία μιας τέτοιας δομής» και καλεί την Περιφέρεια να μην πάρει μέρος «σε μια τόσο καταστροφική κίνηση για τον τέταρτο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της Ελλάδος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή