Ντ. Τραμπ: «Να απαγορευτεί άμεσα η εισροή μουσουλμάνων»

Ντ. Τραμπ: «Να απαγορευτεί άμεσα η εισροή μουσουλμάνων»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Την πλήρη και απόλυτη απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ» εισηγήθηκε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του το βράδυ της Δευτέρας στη Νότια Καρολίνα, στον απόηχο της φονικής επίθεσης στην Καλιφόρνια με δράστες ζευγάρι μουσουλμάνων.

Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας: «Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν. Θα έχουμε ακόμη πολλά περιστατικά όπως η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους». Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από το ακροατήριο, το οποίο ξέσπασε σε επευφημίες.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ συνοδεύθηκε από σειρά εμπρηστικών και ξεκάθαρα ρατσιστικών δηλώσεων, όπως ότι κάποιοι Μεξικανοί μετανάστες είναι βιαστές και εγκληματίες. Πρόσφατα, ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος δημοσιοποίησε εσφαλμένα στατιστικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των λευκών που σκοτώθηκε από Αφροαμερικανούς δράστες είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στην πραγματικότητα.

Η πρόταση απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων στη χώρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των περισσότερων Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του.

Πυρά συνυποψηφίων του

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανισόρροπος. Οι προτάσεις του στερούνται σοβαρότητας», είπε χθες ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους. «Ο Τραμπ διακρίνεται για την εξοργιστική του ικανότητα να διχάζει τους Αμερικανούς», είπε ο κυβερνήτης του Οχάιο και υποψήφιος για το χρίσμα, Τζον Κέισιτς.

Η επικεφαλής του κόμματος στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, Τζένιφερ Χορν, είπε ότι η πρόταση του Τραμπ είναι «αντισυνταγματική, μη προσήκουσα στις αρχές του κόμματος και αντιαμερικανική». Η πρόταση του Τραμπ προκάλεσε και την αντίδραση του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, ο οποίος δήλωσε ότι τα λόγια του Τραμπ «αντιβαίνουν στον λόγο ύπαρξης και στις αρχές της χώρας».

Σε χθεσινή του συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή Good Morning America, ο Τραμπ συνέκρινε την πρότασή του για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων με την πολιτική του προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ απέναντι στους ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανούς πολίτες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτό που προτείνω δεν διαφέρει από όσα έκανε ο Ρούσβελτ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το κάνουμε αυτό που λέω. Εχουμε ανθρώπους που θέλουν να τινάξουν τους ουρανοξύστες μας, τις πόλεις μας.

Δεν θέλω, όμως, να φυλακίσω τους μουσουλμάνους. Δεν τους θέλω στη χώρα. Οσοι είναι ήδη πολίτες μπορούν να παραμείνουν εδώ. Οι άλλοι, όμως, δεν μπορούν να έρθουν. Η πρότασή μου έχει μεγάλη στήριξη από χιλιάδες ανθρώπους που επιθυμούν να δουν κάτι να γίνεται επιτέλους», είπε ο Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο τότε πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ διέταξε τον εγκλεισμό των ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι πέρασαν τις πύλες των στρατοπέδων αυτών, με την πρωτοβουλία αυτή του Ρούσβελτ να χαρακτηρίζεται από τους σύγχρονους ιστορικούς η πλέον μελανή σελίδα της κατά τα άλλα προοδευτικής του προεδρίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του MSNBC χθες το πρωί, σχετικά με την πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, ο Τραμπ είπε ότι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος θα ερωτώνται για το θρήσκευμά τους. Σε άλλη του συνέντευξη, χθες το μεσημέρι, ο Τραμπ υπερασπίσθηκε την πρότασή του λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας».

Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, Κόρι Λεβαντόφσκι, διευκρίνισε ότι η απαγόρευση θα ισχύει για όλους τους μουσουλμάνους, είτε αυτοί ζητούν υπηκοότητα, φοιτητική βίζα ή επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ ως τουρίστες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή