Διαφωνία Αθήνας και θεσμών για πώληση δανείων

Διαφωνία Αθήνας και θεσμών για πώληση δανείων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο πώλησης των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των δανειστών. Η συνάντηση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 μ.μ., διήρκεσε κάτι περισσότερο από μία ώρα και θα συνεχισθεί σήμερα το βράδυ.

«Αγκάθι» ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει η τύχη των στεγαστικών δανείων και των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μόνο τη διαχείρισή τους από μη πιστωτικά ιδρύματα, οι δε δανειστές ζητούν να προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης και αυτών των δανείων προς τα μη πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, οι δύο πλευρές καλούνται να έχουν συμφωνήσει μέσα στις επόμενες ημέρες και στο περιεχόμενο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για την ενεργοποίηση από την 1η Ιανουαρίου 2016 των αλλαγών που θεσπίστηκαν πρόσφατα επί του «νόμου Κατσέλη».

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά ζητεί να εξαιρεθούν από την πώληση προς μη πιστωτικά ιδρύματα όλα τα στεγαστικά δάνεια, είτε αφορούν κύρια κατοικία είτε όχι, τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, καθώς και όλες οι κατηγορίες δανείων που έχουν υποθήκη κύρια κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα αυτό συναντά έντονες αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει πιθανώς πεδίο διαπραγμάτευσης μόνο για τα στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά τη συνάντηση υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε το ίδιο στέλεχος χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων ανέρχεται σε περίπου 108 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα στεγαστικά αντιστοιχούν σε ποσό 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ πρόκειται για στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν για την αγορά κύριας κατοικίας, τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ποσό 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ είναι δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ, τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις σε ποσό 40 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 10 δισ. ευρώ. Υπάρχει επίσης στην Τράπεζα της Ελλάδος ένα πακέτο «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ από τις «κακές τράπεζες» που δημιουργήθηκαν ύστερα από τις αναδιαρθρώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή