Πολυμερής συνεργασία με Αίγυπτο

Πολυμερής συνεργασία με Αίγυπτο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεσες, πλην σαφείς, αιχμές για τη λανθασμένη πολιτική εκτίμηση της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, που οδήγησε τη χώρα του στο χείλος της αποσταθεροποίησης, άφησε χθες, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Ο κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ζήτησε βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας αλλά εξέφρασε και την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη εκτράχυνση της κατάστασης στη Λιβύη, λόγω της αυξημένης επιρροής των τζιχαντιστών. Στις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Αλ. Τσίπρα το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό και, όπως διεφάνη από τις διαλιμενικές συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες το βράδυ ανάμεσα στις δύο χώρες, οι προοπτικές της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Το κλίμα αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα, κατά την τριμερή σύνοδο μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, όπου οι κ. Τσίπρας, Αλ Σίσι και Αναστασιάδης θα συζητήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος με κυρίαρχο το ενεργειακό. Υπενθυμίζεται ότι ιδίως η Κύπρος επιθυμεί τη στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο στο συγκεκριμένο σκέλος, ενώ και η Ελλάδα, όπως επισήμανε χθες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο βασικού διαύλου προώθησης του φυσικού αερίου, που βρίσκεται στον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αντιθέτως, μικρότερες είναι οι φιλοδοξίες για τις συζητήσεις οι οποίες αφορούν την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανάμεσα στα τρία κράτη. Η εξόχως διπλωματική δήλωση του κ. Αλ Σίσι περί συνεργασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο είναι ενδεικτική. Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και έχουν παραπεμφθεί στην αρμοδιότητα τεχνικών επιτροπών οι οποίες, εν καιρώ, θα αποφανθούν για τις νομικοτεχνικές λεπτομέρειες του συγκεκριμένου ζητήματος. Και ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του επί του θέματος. Τόνισε ότι η τριμερής σύνοδος «δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή», υπονοώντας, βεβαίως, την Τουρκία. «Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο τεραστίων διαστάσεων κοίτασμα Ζορ, στις ευκαιρίες που ανοίγει η νέα διώρυγα του Σουέζ αλλά και τη συμφωνηθείσα συνεργασία μεταξύ των ελληνικών λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με εκείνα της Αλεξάνδρειας και της Δαμιέττης.

Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο άνδρες, αλλά και σε αυτές που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, σημαντικός χρόνος αναμένεται να αναλωθεί για το θέμα της στρατηγικής ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Ηδη χθες ο κ. Σίσι τόνισε ότι στα ζητήματα ασφαλείας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας (προφανώς της τζιχαντιστικής απειλής), η τριμερής Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου δεν αρκεί. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο κ. Αλ Σίσι άφησε αιχμές για την «έλλειψη σοβαρότητας» στην αρχική εκτίμηση των Ευρωπαίων για την αστάθεια που είχε δημιουργηθεί στην Αίγυπτο τα προηγούμενα χρόνια.

«Η έλλειψη σταθερότητας είναι σοβαρό πρόβλημα σε μια χώρα με πληθυσμό 90 εκατομμυρίων», είπε ο κ. Αλ Σίσι συνδέοντας άμεσα την ανάγκη για ενίσχυση της Αιγύπτου με τη διατήρηση μιας ισορροπίας που η Ευρώπη θα μπορεί να διαχειριστεί. «Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Αλ Σίσι, ενώ αναφέρθηκε και στη Λιβύη μιλώντας για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση όσων εκτυλίσσονται στην αχανή βορειοαφρικανική χώρα, που «οδηγεί σε περαιτέρω κινδύνους». Ο κ. Αλ Σίσι είχε και –τη μοναδική εκτός προγράμματος– συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή