Ψάρι με χόρτα, φρικασέ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας

Προετοιμασία: 25΄, Μαγείρεμα: περίπου 40΄ – 45΄ 


Υλικά (για 4 άτομα):

  • 4 μεγάλες φέτες λευκόσαρκου ψαριού, της αρεσκείας μας (φρέσκο ή κατεψυγμένο), – μπακαλιάρος, σφυρίδα, πεσκανδρίτσα, πέρκα κ.ά.
  • 2 κιλά (ζυγισμένα ακαθάριστα) χόρτα του βουνού, πλυμένα και καθαρισμένα (ο Νοέμβριος είναι ο μήνας τους και βρίσκουμε εξαιρετικά σε όλες τις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα)
  • το λευκό και τρυφερό μέρος από 
2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 4 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες (ή όσο μας αρέσει)
  • 400 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • χυμός από 1 – 2 λεμόνια 
(ή όσο μας αρέσει)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για περίπου 2 – 3  λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1/2 – 1 λεπτό και περιχύνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά και προσθέτουμε τα χόρτα. Πασπαλίζουμε με αλάτι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να  «μαραθούν» τα χόρτα και να  μειωθεί ο όγκος τους.

Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι, το βάζουμε στην κατσαρόλα πάνω στα χόρτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι (αναλόγως το ψάρι). Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε το ψάρι, προσεκτικά, με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνουμε σταδιακά με μια κουτάλα το ζουμί από τα χόρτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, και αδειάζουμε το αυγολέμονο στο φαγητό. Ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα από τα χερούλια, ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο, και σκορπίζουμε τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και ξαναβάζουμε το ψάρι στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 10 λεπτά και σερβίρουμε συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωμιού ή κρίθινων παξιμαδιών.

Τι πίνουμε: Ενα ρωμαλέο κυκλαδίτικο Ασύρτικο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή