ESM: Με ρήτρα ΑΕΠ και υπό όρους η ελάφρυνση του χρέους

ESM: Με ρήτρα ΑΕΠ και υπό όρους η ελάφρυνση του χρέους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η σύνδεση των ετήσιων πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους με το ΑΕΠ της χώρας και το «πάγωμα» πληρωμών μέρους των τόκων για μία περίοδο είναι τα βασικά μέτρα που συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε χθες στη δημοσιότητα η Wall Street Journal. Το έγγραφο, το οποίο έχει τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), δόθηκε στους υπόλοιπους θεσμούς για περαιτέρω συζήτηση από τον περασμένο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το έγγραφο του ESM καθιστά σαφές ότι ο νέος κανόνας για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι μην ξεπερνούν οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του το 15% του ΑΕΠ. Από εκεί πέρα εξετάζει δύο σενάρια. Ενα βασικό και ένα δυσμενές:

• Το βασικό σενάριο προβλέπει να επιμηκυνθούν οι πληρωμές για το μέλλον. Κάτι που θα βοηθούσε την Ελλάδα στις πληρωμές της χωρίς στην πραγματικότητα να μειώνει το χρέος της. Το έγγραφο προτείνει μικρή επιμήκυνση του δανείου και επισημαίνει πως οι επόμενες δύο δεκαετίες (2023-2043) είναι οι πλέον προβληματικές, καθώς τότε οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να είναι πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Για εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με το έγγραφο του ESM, προτείνεται η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ένα ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος όταν το ΑΕΠ της αυξάνεται και λιγότερο όταν το ΑΕΠ της μειώνεται. Επίσης, αναφέρεται ότι θα μπορούσε να γίνει μια επιμήκυνση του «παγώματος» των πληρωμών τόκων για άλλα δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των χρεών της έως το 2022. Παράλληλα, προτείνεται να εισαχθεί κι ένα πλαφόν 2% στο επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων για την περίοδο 2023-2033.

• Στο δυσμενές σενάριο εξετάζεται το παραπάνω πλαφόν να είναι πολύ χαμηλό και συγκεκριμένα ορίζεται στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Ωστόσο, ό,τι «γλιτώνει» η Ελλάδα από το 2033 θα πρέπει να το πληρώνει σε ισόποσες δόσεις από το 2044 και μετά.

Τα παραπάνω μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν την τρέχουσα αξία του χρέους κατά 52,5%, με το 6,1% να προέρχεται από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Γενικότερα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αφορά αποκλειστικά τα χρέη της Ευρωζώνης και μόνο του EFSF και όχι τα χρέη της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν μπορούν να αναδιαρθρωθούν. Παρόλο που αφορά το ποσό που έχει δανειστεί η Ελλάδα πριν συμφωνήσει και το τρίτο δάνειο, το έγγραφο αναφέρει ότι θα πρέπει να επεκταθεί και στα διακρατικά δάνεια (GLF, πρώτο μνημόνιο), αλλά και στο νέο δάνειο από τον ESM. Στο έγγραφο υπάρχει αναφορά για παροχή των μέτρων υπό όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ένα μέρος της ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση θα μπορούσε να γίνει χωρίς όρους, αλλά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή