Η «Αμπάριζα», ο Robin Hood και οι αγορές χωρίς μεσάζοντες

Η «Αμπάριζα», ο Robin Hood και οι αγορές χωρίς μεσάζοντες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος των δικτύων αλληλεγγύης των αγορών χωρίς μεσάζοντες παρουσιάζεται συνήθως σε αντιπαράθεση με τον κόσμο των επενδύσεων, του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των startup. Ομως το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα έγινε μια μικρή ανατροπή. Εκπρόσωποι και μέλη πρωτοβουλιών αλληλέγγυας οικονομίας, όπως το «Συν άλλοις», η «Αλληλεγγύη για όλους» και η «Αμπάριζα», συναντήθηκαν με την ομάδα του Robin Hood, μια διεθνή πρωτοβουλία που αυτοπροσδιορίζεται ως «αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο» (hedge fund) και «συνεταιρισμός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων» (asset management)!

Η πρωτοβουλία αποτελείται τόσο από θεωρητικούς της Πολιτικής Οικονομίας όσο και από προγραμματιστές υπολογιστών και γνώστες των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για την άντληση κεφαλαίων από τη Wall Street κ.α. O αλγόριθμος parasite μιμείται τον Robin Hood tax ή τον Tobin tax, με τη διαφορά ότι γίνεται «από τα κάτω» χωρίς να χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ίδιας της αγοράς. Περί τους 800 εθελοντές έδωσαν από 30 δολάρια, με σκοπό να επενδυθούν μέσω του parasite και σήμερα, λίγους μήνες μόνο αργότερα έχουν συγκεντρώσει το πρώτο κεφάλαιο 150.000 δολαρίων, το οποίο και σκοπεύουν να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας.

Μια από τις αποφάσεις που πήρε η ομάδα των «Ρομπέν» στην Αθήνα είναι να ιδρύσει υπηρεσία μεταβιβάσεων, η οποία θα εγγυάται τις συναλλαγές μεταξύ ομάδων όταν απαιτείται προεξόφληση του μέρους μιας συναλλαγής. Αν, για παράδειγμα, ένας συνεταιρισμός αγροτών παραγωγής καφέ απαιτεί την προεξόφληση του 50% της παραγγελίας από ένα δίκτυο αγορών αλληλέγγυας οικονομίας, τότε μπορεί το escrow service των «Ρομπέν» να εγγυηθεί ως ενδιάμεσος.

Λογικά, θα αναρωτιέστε για ποιον λόγο να συμβαίνουν όλα αυτά, αφού τα κάνουν ήδη οι τράπεζες. «Οι millenials δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες. Ο σκοπός δεν είναι να συγκεντρώσουμε κεφάλαια, αλλά να αθροίσουμε πόρους και να τους αναδιανείμουμε, και αυτό κάνει το blockchain, η τεχνολογία πίσω από το bitcoin», λέει ο Ακσελί.

Αυτό που δεν τονίστηκε αρκετά στην Αθήνα είναι ότι η Robin Hood Services Ιntl, εκτός από «κλέφτης κεφαλαίων», είναι και startup στο Πάλο Αλντο, στην οποία έχουν επενδυθεί περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια από angel funds για τη δημιουργία των «ανοικτών συνεταιρισμών του μέλλοντος». «Θα εκπλαγείς, αλλά οι εκατομμυριούχοι της Wall Street ανησυχούν και ψάχνουν να βρουν τρόπους για την άμβλυνση των οικονομικών αντιθέσεων. Επίσης καταλαβαίνουν καλά πόσο σημαντικά είναι όσα γίνονται στην Αθήνα για την παραγωγή νέων μοντέλων κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων», καταλήγει ο ίδιος.

Στην Αθήνα δίπλα στους προγραμματιστές ήρθαν και μερικά ηχηρά ονόματα της διεθνούς διανόησης, όπως οι Τιτσιάνα Τερανόβα, Αντρέα Φιουμαγκάλι, Κάρλο Βερσελόνε και Ρόμπερτ Μέιστερ, όμως το σημαντικό είναι η πρακτική απόπειρα των «Ρομπέν» να αλλάξουν τη χρήση των χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή