Γιώργος Καμίνης: Οι πολίτες θέλουν να «ξεφύγουν»

Γιώργος Καμίνης: Οι πολίτες θέλουν να «ξεφύγουν»

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 8 Δεκεμβρίου του 2008 όταν εκατομμύρια Ελληνες παρακολουθούσαν σε απευθείας μετάδοση από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες τον… φαντασμαγορικό εμπρησμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πλατείας Συντάγματος. Εκτοτε, το πνεύμα της γιορτής δεν επέστρεψε ποτέ στην καρδιά της Αθήνας. Παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, τη μεσοβέζικη και μάλλον αποτυχημένη επιλογή με το χριστουγεννιάτικο καραβάκι, η πλατεία Συντάγματος δεν «συνήλθε» ποτέ. Και παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια ένας σιωπηλός μάρτυρας της νέας, σφόδρα αντι-εορταστικής ταυτότητας του κέντρου, που επέβαλε το κλίμα φόβου εκείνου του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια η παρατεταμένη κρίση.

Φέτος, ο Δήμος Αθηναίων και ο Γιώργος Καμίνης ξάφνιασαν πολλούς. Φωταγώγησαν τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης νωρίτερα από ποτέ (μόλις στις 13 Νοεμβρίου), το δέντρο επέστρεψε στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος με συνοδεία τη λαμπερή παρουσία του Σάκη Ρουβά, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Η Αθήνα γιορτάζει». Ηταν μια κίνηση με σαφές πολιτικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό περιεχόμενο. Η οργανωμένη επένδυση της Αθήνας την περίοδο των εορτών (που ξεκίνησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος) κατέρρευσε με κόστος μεγάλο για την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, κ.λπ.). Τώρα επιχειρείται η αντίστροφη πορεία.

Γιατί αποφασίσατε να φωταγωγήσετε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την πόλη;

Ο εορταστικός στολισμός είναι κάτι που αφορά κάθε μεγαλούπολη σε όλο τον κόσμο. Και αυτό γιατί ο ίδιος ο κόσμος το ζητά. Το βλέπετε, άλλωστε, στα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών, που οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να φωτίσουν. Μερικές φορές και υπερβολικά. Και η πόλη ένα μεγάλο σπίτι είναι, που θέλουμε να αποπνέει αισιοδοξία και ζεστασιά. Και βεβαίως σεβασμό, κάτι που όμως δεν επιβάλλεται, αλλά κατακτιέται. Και αυτό θα ήθελα να είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της δικής μου σελίδας στον δήμο.

Επανήλθε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Από τα σχόλια που ακούω, είχε λείψει στους Αθηναίους.

Από το 2011 που είμαι δήμαρχος, έχουμε πειραματιστεί αρκετά πάνω στη λογική που διέπει όχι μόνο το στολισμό, αλλά γενικά τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι εκδηλώσεις στην πόλη. Αλλες χρονιές δώσαμε περισσότερο χώρο στη δημιουργικότητα και στο δυναμισμό των ομάδων πολιτών. Αλλες, πάλι, στην κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Δεν είχαν όλες ούτε την ίδια επιτυχία ούτε απέσπασαν τα ίδια σχόλια. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι ποτέ δεν ξεφύγαμε από το λεγόμενο κοινό αίσθημα και την κοινή λογική. Ακόμη και φέτος, που ενδεχομένως ακολουθούμε έναν πιο παραδοσιακό δρόμο, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει κριτική. Πάντα θα υπάρχει κριτική. Και ιδίως για έναν δήμαρχο. Κριτική καθημερινή, ανελέητη και συχνά κατά πρόσωπο.

Πολλές φορές γίνεται λόγος για «έργα βιτρίνας», όπου από ορισμένους εντάσσεται «παραδοσιακά» και ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της πόλης. Τι τους απαντάτε;

Δεν είμαι της «βιτρίνας» και αυτό θέλω να το αποδεικνύω καθημερινά στο δείγμα γραφής που αφήνω στην πόλη της Αθήνας αλλά και στην προσωπική μου ζωή. Νομίζω ότι το μυστικό είναι να τηρείται η ισορροπία μεταξύ της αισθητικής του στολισμού και της περιρρέουσας κοινωνικής και οικονομικής ατμόσφαιρας. Φέτος, για παράδειγμα, δίνουμε έμφαση στις εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, χωρίς να εγκαταλείπουμε το κέντρο. Οι πολίτες μάς δείχνουν ότι θέλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά να ξεφύγουν από την πιεστική ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει.

Η ανακαίνιση του Zonar’s και η στέγαση των Μουσικών Συνόλων στο «Παλλάς» μάς επιτρέπουν να φανταζόμαστε μια πιο «χαρούμενη» οδό Βουκουρεστίου. Υπάρχει κάποιο σχετικό σχέδιο για τον συγκεκριμένο πεζόδρομο ή και για αλλού;

Τα παραδείγματα στα οποία αναφέρεστε είναι σημαντικά και θα μπορούσα να προσθέσω αρκετά ακόμη, όπως η αποκατάσταση του εμπορικού τριγώνου ή η αναζωογόνηση της Αγίας Ειρήνης και της Φωκίωνος Νέγρη, με την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Ομως η δική μας συνολική προσέγγιση για την πόλη και το σχέδιό μας για την Αθήνα, από την πρώτη κιόλας μέρα, δεν είχαν ποτέ χαρακτήρα αποσπασματικό. Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με στόχο την αστική αναζωογόνηση, τη στήριξη των ανθρώπων που η πενταετής ύφεση έχει θέσει εκτός παραγωγικής διαδικασίας -περίπου 25.000 άνθρωποι υποστηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων-, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την τουριστική προβολή της Αθήνας. Με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, με άξονα ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς και με αξιοπιστία στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτές είναι οι ανάγκες σήμερα. Και πρέπει να κινηθούμε σε όλα τα μέτωπα συγχρόνως, με στρατηγικό σχέδιο και ταχύτητα.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι «γιορτές είναι για τα παιδιά». Τι αναμνήσεις έχετε από τα δικά σας Χριστούγεννα και πώς ζείτε εσείς αυτές τις ημέρες μέσα από τα δικά σας παιδιά;

Θυμάμαι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα δώρα από κάτω να μας περιμένουν, εμένα και τη μεγάλη αδελφή μου. Παρόλο που το Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και των Ελλήνων, πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα εντυπώνονται περισσότερο στη μνήμη μας. Το Πάσχα έχει κατάνυξη και χαρά, αλλά τα Χριστούγεννα έχουν τη μαγεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή