«Αγροτικόν»: Το μανάβικο που προτιμούν τα βραβευμένα εστιατόρια

«Αγροτικόν»: Το μανάβικο που προτιμούν τα βραβευμένα εστιατόρια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

60 χρόνια ζωής μετράει το «Αγροτικόν», το ενημερωμένο μανάβικο της Φιλοθέης, όπου θα βρούμε ιδιαίτερα και ως επί το πλείστον ελληνικά προϊόντα.

Μάνγκο από την Πάρο; Γκότζι μπέρι Καλαβρύτων; Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως αυτές οι καλλιέργειες υπάρχουν και τους καρπούς τους θα τους βρούμε, μεταξύ πολλών και εκλεκτών άλλων προϊόντων, στο οπωροπωλείο «Αγροτικόν» του κ. Παναγιώτη Βλάχου και της συζύγου του Μαρίας. Το κατάστημα, που βρίσκεται στα όρια Φιλοθέης και Ψυχικού, άνοιξε το 1952 από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη στην ιστορική Ανω Αγορά της Φιλοθέης.

«Υποστηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα, γι’ αυτό και αναζητάμε ό,τι καλύτερο παράγει η ελληνική ύπαιθρος. Για παράδειγμα, την εποχή που η Πάρος βγάζει μάνγκο, φροντίζουμε να φέρνουμε παριανά αντί για εισαγόμενα, το ίδιο και για τις παπάγιες, τις μπανάνες και τους ανανάδες της Κρήτης. Ωστόσο, εκτός από τα δυσεύρετα, φέρνουμε και καλοδιαλεγμένη μαναβική, με όλα τα καθημερινά οπωροκηπευτικά που έχει ανάγκη ένα ελληνικό νοικοκυριό».

Οσο μικρό είναι το κατάστημα τόσο μεγάλη η ποικιλία του. Μπορεί να φέρνουν μαύρες, ροζ και μοβ πατάτες από την Αχαΐα και προσφάτως ερυθρόλευκες από την Κρήτη, δεν λείπουν όμως στον καιρό τους οι πατάτες του Νευροκοπίου, της Νάξου αλλά και οι εξαιρετικές πατάτες Τριπόλεως. Ανάλογα με την εποχή φέρνουν από αβρωνιές και φραγκόσυκα μέχρι βασιλικά σύκα και αμπελοφάσουλα. Τώρα που φθινοπώριασε, θα βρούμε σταμναγκάθι Κρήτης, μήλα Πηλίου, φρούτα του δάσους από την Πιερία, τα Τρίκαλα, τη Δράμα και τη Λάρισα, νεροκρέμμυδα ζακυνθινά και φρέσκα ορεινά καρύδια. Ανάλογα με τον καιρό, θα βρούμε επίσης «σκαφάκια» με φρέσκα ελληνικά μανιτάρια: μορχέλες, πορτσίνι και κανθαρέλες, λεντινούλες, τρούφες λευκές και μαύρες. Καιρού επιτρέποντος, μπορεί να βρούμε και μοσχολέμονα ακέρωτα. Πάντα υπάρχουν φρέσκα βότανα και μυρωδικά σε μεγάλη ποικιλία.

Τη στιγμή που έφτασα στο ταμείο με μια αγκαλιά περίεργα προϊόντα (π.χ. ρίζες, όπως παστινάκι και μοβ καρότα, και καπουτσίνο – ένα ιδιαίτερης νοστιμιάς σαλατικό), ήταν έτοιμη και η παραγγελία για βραβευμένο με Michelin εστιατόριο της Αθήνας. «Προμηθεύουμε αρκετά εστιατόρια και κάποιους από τους πιο δημιουργικούς Ελληνες σεφ. Μας έχουν ζητήσει ζαρζαβατικά από την άλλη άκρη του κόσμου, που ούτε καν τα είχαμε ξανακούσει. Αν μας τα παραγγείλουν όμως, τα φέρνουμε, όπως κάνουμε και για όλους τους πελάτες μας». Και φυσικά, τα συνοδεύουν με «οδηγίες χρήσης».

Πού βρίσκεται

Ρέας 4, Ανω Αγορά Φιλοθέης,

Τηλ. 210-67.17.835

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή