ΕΛΛΑΔΑ

Η τουρκική μαφία παίρνει μερίδιο από τα κέρδη των διακινητών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μετανάστευση, Προσφυγικό

 Η ένταση της αστυνόμευσης στα παράλια της Τουρκίας έχει προξενήσει αναδιατάξεις στα δίκτυα διακινητών, τα οποία πλέον κυριαρχούνται από την τουρκική μαφία. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας των Financial Times στον Τσεσμέ και στην Κωνσταντινούπολη, που δημοσιεύεται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας.

«Συνεντεύξεις με περίπου 10 διακινητές ανθρώπων αποκαλύπτουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ταχεία προσαρμογή, κάτι που δείχνει πόσο ανθεκτική είναι αυτή η κερδοφόρα δραστηριότητα και πόσο δύσκολο θα είναι να την πατάξει πλήρως η Τουρκία», αναφέρει ο συντάκτης Μεχούλ Σριβαστάβα. «Στην εξέλιξη εμπλέκεται η τουρκική μαφία, ένας χαλαρός γαλαξίας οικογενειών που πάντα ήλεγχαν το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ναρκωτικών και άλλων ειδών». Η μαφία αποσπά μερίδιο από τα κέρδη των διακινητών, με δύο ανταλλάγματα. Πρώτον, πληροφορίες για τις δραστηριότητες των τουρκικών διωκτικών αρχών και δεύτερον, πρόσβαση σε φθηνές πλαστικές βάρκες.

«Οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης είχαν την αθέλητη συνέπεια να βγάλουν από το παιχνίδι τα μικρότερα και λιγότερο οργανωμένα δίκτυα. Τη θέση τους πήραν εδραιωμένοι διακινητές με περισσότερα χρήματα, περισσότερες φιλοδοξίες και καλύτερη πληροφόρηση –συχνά από τους συνδέσμους τους στη μαφία– για τα σχέδια της τουρκικής αστυνομίας να διαλύσει τα δίκτυά τους» προσθέτει.

Μαρτυρία

Ο δημοσιογράφος συνάντησε Σύρο διακινητή, ο οποίος είπε ότι μέχρι πρόσφατα κατόρθωνε να στέλνει τουλάχιστον ένα φουσκωτό την ημέρα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Πριν από έξι μήνες, τον επισκέφθηκε άνδρας με πιστόλι που του ζήτησε να πληρώνει 40.000 δολάρια τον μήνα στη μαφία για να συνεχίσει. Αργότερα τού ζήτησε έξτρα 1.000 δολάρια κατ’ άτομο. «Τελείωσα» είπε ο άνδρας, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον άλλοι 20 μικροί διακινητές βγήκαν «εκτός παιχνιδιού».

Με παρόμοιο τρόπο, συνεχίζει το ρεπορτάζ, η μαφία συγκέντρωσε τον έλεγχο της αγοράς φθηνών φουσκωτών, τα οποία γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα λόγω μιας άτυπης απαγόρευσης εισαγωγών από την Κίνα. Ενας από αυτούς που εξακολουθούσαν να εισάγουν δέχθηκε επίσκεψη από βαριά οπλισμένους άνδρες που ακούμπησαν όπλο στο τραπέζι του σπιτιού του και του είπαν να αλλάξει δουλειά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η τουρκική μαφία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής βαρκών.

Οι τιμές ανέβηκαν

Στην παραλία του Τσεσμέ, όπου η αστυνόμευση είναι πολύ εντονότερη τις τελευταίες ημέρες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διαπιστώνουν ότι οι τιμές για τη διάσχιση έχουν ανέβει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διακινητές βγάζουν 40.000 - 54.000 ανά λέμβο, αφού στοιβάζουν σε αυτές από 40 έως 45 άτομα που καταβάλλουν 1.000 - 1.200 ευρώ το καθένα.

Στα έξοδα περιλαμβάνεται το «ενοίκιο» 6.000 δολαρίων στις τουρκικές οικογένειες που έχουν γη κοντά στην ακτή, η πληρωμή 2.000 δολαρίων για τους μεταφορείς που οργανώνουν κάθε διάσχιση και τα διάφορα έξοδα της τάξης των 300 έως 400 δολαρίων για μίζες στους αστυνομικούς, οι οποίοι επανδρώνουν τα μπλόκα.

Ενώ Τούρκοι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι «όποιος κάνει τη δουλειά των διακινητών θα πιαστεί – τώρα παίρνουμε αυστηρά μέτρα και το ξέρουν», στην πραγματικότητα τα μέτρα είχαν επίδραση μόνο τις πρώτες ημέρες. Μετά την αρχική «βουτιά», οι αφίξεις μεταναστών έχουν επανέλθει στα υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα. Μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου έφθασαν στην Ελλάδα 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ