ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπλινίς με καπνιστό σολομό και ξινόκρεμα ή γιαούρτι (Ρωσία)

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Συνταγές, Ορεκτικά, Καπνιστός Σολομός, Σάλτσες / Ζωμοί, Γιαούρτι

Μπλινίς είναι οι ρωσικές τηγανίτες με τις οποίες τρώνε παραδοσιακά το χαβιάρι. Είναι αφράτες, αν και όχι πολύ χοντρές, τρυφερές και με σχετικά ουδέτερη γεύση που δεν κοντράρει το υλικό της επικάλυψης: χαβιάρι, μπρικ, σολομός και διάφορα άλλα «δυνατά» γιορτινά υλικά.

Προετοιμασία: 15΄

Υλικά:

  • 30 έτοιμα μπλινίς (βρίσκουμε  σε παντοπωλεία με ρωσικά προϊόντα, σε deli, όπως Αφοί Βασιλόπουλοι, Λεβόν Τσερτσιάν κ.λπ., και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, ειδικά την περίοδο των εορτών.
    Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αλμυρά κράκερ ή έτοιμα ταρτάκια ή φρυγανισμένα φετάκια ψωμιού)

Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. καπνιστός σολομός ή καπνιστή πέστροφα
  • 300 γρ. ξινόκρεμα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ως crθme fraξche ή ως sour cream. Επίσης, ως σμετάνα σε ρωσικά παντοπωλεία) ή γιαούρτι στραγγιστό
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ψιλά καρέ
  • τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Κόβουμε το σολομό σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξινόκρεμα με το ξύσμα λεμονιού και πιπέρι.

Αλείφουμε τα μπλινίς με λίγη κρέμα και γαρνίρουμε με λίγο σολομό, κρεμμύδι και μαϊντανό, έτσι ώστε να φτιάξουμε μικρά ανοιχτά «σάντουιτς».

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ