Ευνοούνται από το νέο μισθολόγιο οι μετακλητοί

Ευνοούνται από το νέο μισθολόγιο οι μετακλητοί

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ευνοϊκή μεταχείριση επιφυλάσσεται στο νέο μισθολόγιο για τους μετακλητούς υπαλλήλους και τους ειδικούς συμβούλους υπουργών. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι ανεβαίνουν αυτόματα μισθολογικά κλιμάκια, έναντι συναδέλφων τους με αντίστοιχα προσόντα που για να φτάσουν στο ίδιο κλιμάκιο μπορεί να χρειαστούν ώς και 25 χρόνια. Η άμεση ανέλιξη στα κλιμάκια φυσικά έχει και επίπτωση στον μισθό όπου παρατηρείται διαφορά περίπου 500 ευρώ. Η επίμαχη διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 9 παρ. 6 του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο, στην οποία αναφέρεται ότι «οι ειδικοί σύμβουλοι των γ.γ του πρωθυπουργού και των λοιπών μελών της κυβέρνησης εφόσον έχουν διδακτορικό κατατάσσονται στο 17ο κλιμάκιο (σ.σ. από το 19ο), εφόσον είναι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ στο 16ο, εάν έχουν μεταπτυχιακό στο 15ο και οι λοιποί στο 13ο κλιμάκιο. Την ίδια ώρα, νεοδιοριζόμενος υπάλληλος ΠΕ κατατάσσεται στο 1ο κλιμάκιο.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει τη διάταξη, καθώς αρμόδιες πηγές επεσήμαιναν χαρακτηριστικά ότι «αυτό συνέβαινε πάντα, ωστόσο τώρα φάνηκε η διαφορά λόγω των νέων κλιμακίων».

Αντίθετα, η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη που περιόριζε τη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου και επανέφερε την προϋπάρχουσα. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις από την τρόικα και το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος.

Ως προς το έτερο νομοσχέδιο που αφορά την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» σε αυτό περιλαμβάνονται αλλαγές επί το αυστηρότερον, όσον αφορά το πειθαρχικό δίκαιο των αιρετών των ΟΤΑ και τη θέση τους σε αργία.

Παράλληλα, περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά την επαναφορά των δημοτικών αστυνομικών που μετακινήθηκαν σε σωφρονιστικά καταστήματα, διάταξη για την κατάταξη των επιτυχόντων διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1997 σε πίνακες διοριστέων, αλλά και διάταξη με την οποία δίνεται προβάδισμα μορίων για διορισμό στο Δημόσιο και στις τρίτεκνες οικογένειες.

Ως προς στους αιρετούς, στο άρθρο 11, αναφέρεται ότι εάν εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση ποινικού δικαστηρίου για πλημμελήματα ή πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για κακουργήματα, ο ελεγκτής νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε αργία. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, ή αν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Εάν υπάρξει αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, αυτό δεν αλλάζει τη θέση σε αργία. Εφόσον εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, αίρεται αυτοδικαίως η αργία ενώ καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος. Εφόσον υπάρξει άρνηση ή υπαίτια καθυστέρηση του ελεγκτή νομιμότητας να εκδώσει άμεσα τη σχετική διαπιστωτική πράξη, αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Ως προς τους δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι υπηρετούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, έχουν δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 31, να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να επανέλθουν στις προηγούμενες θέσεις τους. Εάν οι θέσεις δεν έχουν επανασυσταθεί, μπορούν να επιλέξουν τη μετάταξή τους σε προσωποπαγείς θέσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή