Βουλή: αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Βουλή: αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσχέδιο του κειμένου ψηφίσματος, με το οποίο η Βουλή των Ελλήνων θα ζητήσει από την κυβέρνηση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους την ερχόμενη εβδομάδα, κατατίθεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών.

Το ψήφισμα κατατίθεται ενόψει της επίσκεψης του κ. Μαχμούντ Αμπάς, προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, την ερχόμενη εβδομάδα 21 και 22 Δεκεμβρίου και δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά περιορισμένης διπλωματικής αξίας, που επιτρέπει στην Αθήνα να μη διαταράξει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με το Τελ Αβίβ. Τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει στις 27 Ιανουαρίου στο Ισραήλ, ενώ στις 28 θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, το εξαιρετικά σοβαρό για την Αθήνα ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ψήφισμα θα γίνεται λόγος για αναγνώριση «παλαιστινιακού κράτους» και όχι «του παλαιστινιακού κράτους», γεγονός το οποίο αναδεικνύει αφενός την προσοχή με την οποία έχει συνταχθεί το κείμενο, αφετέρου τη σαφή αποστασιοποίηση της Αθήνας από την καθοριστικής σημασίας διαφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για τα σύνορα που θα πρέπει να έχει ένα μελλοντικό κράτος.

Πηγές αναφέρουν ότι το ψήφισμα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο της Σουηδίας που εν συνεχεία αναγνώρισε και επισήμως το παλαιστινιακό κράτος, αλλά μοιάζει περισσότερο με αντίστοιχα κοινοβουλευτικά ψηφίσματα, όπως εκείνα που κατά καιρούς υιοθετήθηκαν στη Γαλλία, στο Βέλγιο και αλλού.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Στο ψήφισμα θα ζητείται από την κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επίλυσης του χρονίζοντος παλαιστινιακού ζητήματος. Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία προωθείται με καθυστέρηση, καθώς επρόκειτο να δρομολογηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, ωστόσο διεκόπη λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα. Ευλόγως, θεωρείται και ως μια παραχώρηση του Μεγάρου Μαξίμου προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να εξευρεθούν «αντίβαρα» στις δύσκολες ψηφοφορίες που ακολουθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή