Προτάσεις ανάγνωσης μέρος πρώτο

Προτάσεις ανάγνωσης μέρος πρώτο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κ​​άναμε μια συμφωνία με τον κύριο Γκρι: να προτείνουμε και οι δύο βιβλία, εναλλάξ όμως. Σήμερα εγώ, την ερχόμενη Κυριακή, καταμεσής των γιορτών, εκείνος. Επέμεινε πολύ σε αυτό, καθώς, όπως μου είπε, «το αφιέρωμα που κάνατε δεν αρκεί, τα καλά βιβλία είναι πολύ περισσότερα», οπότε δέχθηκα την πρότασή του. Μια ελάχιστη επιλογή, όσο επιτρέπει ο χώρος, λοιπόν:

1. «Καθολικοί πειρατές και Ελληνες έμποροι. Μια ναυτική ιστορία της Μεσογείου» της καθηγήτριας στο Πρίνστον, Molly Greene (μτφρ. Γ. Τσεζόπουλος, εισ.: Ελένη Γκορά, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, σελ. 400). Βασισμένη στα αρχεία του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στη Μάλτα, διαβόητων κουρσάρων (βλέπε φωτο), και ανασυνθέτοντας τη γενεαλογία και τη λειτουργία των δικαστικών θεσμών στους οποίους απευθύνονταν οι Ελληνες έμποροι που υπήρξαν θύματα επιθέσεων, η συγγραφέας αφηγείται ένα περιπετειώδες χρονικό και παράλληλα ζωντανεύει την άγρια θαλασσινή ζωή κατά τον 16ο-17ο αιώνα, αναλύοντας, επίσης, τις λεπτές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, έναν κόσμο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονταν τότε οι Ελληνες έμποροι.

2. «Ο άνθρωπος που επινόησε την Ιστορία. Ταξίδι με τον Ηρόδοτο» του ταξιδιωτικού συγγραφέα και δημοσιογράφου στο BBC, στον Economist και τους FT, Τζάστιν Μαρότσι (μτφρ. Μ. Τουλγαρίδου, εκδ. Τόπος, σελ. 384). Ποιοι είναι οι τόποι που επισκέφθηκε ο Ηρόδοτος και ποιες οι διαδρομές που ακολούθησε; Χιλιάδες χρόνια μετά, ο Μαρότσι επαναλαμβάνει τα δρομολόγια των θρυλικών «Ιστοριών» του λεγόμενου και «πρώτου ρεπόρτερ της Ιστορίας». Εξαιρετικό ανάγνωσμα, διαβάστε το μαζί με τις «Ιστορίες» αλλά και με τα παλαιότερα «Ταξίδια με τον Ηρόδοτο» (εκδ. Μεταίχμιο) του μεγάλου Ρίσαρντ Καπισίνσκι, που έκανε κάτι πολύ ανάλογο με τις διαδρομές του Μαρότσι.

3. «Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία. 2009-2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές» του καλού συναδέλφου στην «Κ», Γιάννη Παπαδογιάννη (εκδ. Παπαδόπουλος). Ο Γ. Παπαδογιάννης έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο πολύ αξιόλογα βιβλία πάνω στα αίτια της διεθνούς οικονομικής κρίσης (επίσης από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος). Εδώ, τώρα, ανατέμνει με χαρακτηριστική ευστοχία και εξιστορεί με αξιοθαύμαστη αφηγηματική δεινότητα το χρονικό της ελληνικής κρίσης, η οποία, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας, δεν πρόκειται απλώς για οικονομική αλλά για μια άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομική καταστροφή. Τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς.

4. «Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στη σκιά ενός μεγάλου. Καραμανλής, ο φίλος» του Τάκη Λαμπρία (εκδ. Ποταμός, σελ. 655). Επί τριάντα χρόνια στενός συνεργάτης της κορυφαίας πολιτικής φυσιογνωμίας της χώρας, ο συγγραφέας αποπειράται σε δύο μέρη μιαν άτυπη βιογραφία ή αλλιώς μια ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τη δράση, τη σκέψη, τις αγωνίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Απολαυστικό ανάγνωσμα με άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες, και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό. Θα μελαγχολήσετε, κάνοντας συγκρίσεις με το σήμερα, όμως αξίζει τον κόπο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή