Περισσότερα ασυνόδευτα ανήλικα φθάνουν στις ελληνικές ακτές

Περισσότερα ασυνόδευτα ανήλικα φθάνουν στις ελληνικές ακτές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός των υφιστάμενων κέντρων φιλοξενίας έχει παραμείνει μεγάλος αριθμός μεταναστών μετά το κλείσιμο του γηπέδου τάε κβον ντο και τη μεταφορά των φιλοξενουμένων στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό. Την ίδια στιγμή, στα νησιά οι ροές μεταναστών έχουν σημειώσει μείωση, αλλά περίπου 3.500 άτομα εξακολουθούν να φτάνουν στις ακτές καθημερινά. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βοηθούν στα νησιά, έχουν φτάσει περισσότερα ασυνόδευτα ανήλικα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, από την αρχή του χρόνου έχουν φθάσει 797.372 μετανάστες εκ των οποίων το 55% ήταν άντρες, το 17% γυναίκες και το 28% παιδιά, δηλαδή πάνω από 150.000 παιδιά. Ο ακριβής αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν είναι γνωστός, ωστόσο χρειάζεται να δημιουργηθούν συγκεκριμένες υποδομές που να μπορούν να υποδεχθούν αυτά τα παιδιά, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα και χρήζουν προστασίας.

Στη Λέσβο βρέθηκε και η Σούζαν Σάραντον, η οποία μετέβη στο νησί ιδιωτικά και η παρουσία της έγινε γνωστή από σχετική ανάρτησή της στο τουίτερ την ώρα της πτήσης. Επισκέφτηκε τον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ και μίλησε με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οπως δήλωσε, «καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα και κυνηγημένη από τον πόλεμο, να υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το μεγάλο ταξίδι απλώς και μόνο για να επιβιώσεις». Και προσέθεσε, «ας ελπίσουμε ότι οι χώρες που δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια της σωτηρίας αυτών των ανθρώπων σύντομα θα το κάνουν».

Πάντως, τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μεταβολή της σύνθεσης των ροών και μείωση των Σύρων. Τον Δεκέμβριο 2015 το 36% των μεταναστών που έφθασαν στην Ελλάδα ήταν από τη Συρία (έναντι του 43% τον Νοέμβριο και του 51% τον Οκτώβριο), το 23% από το Αφγανιστάν (29% τον Νοέμβριο και 30% τον Οκτώβριο), το 26% από το Ιράκ (12% τον Νοέμβριο και 11% τον Οκτώβριο), 4% από το Ιράν (5% τον Νοέμβριο) και 4% από το Μαρόκο (3% τον Νοέμβριο).

Τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι μετανάστες που έφταναν στα παράλια των νησιών ήταν Σύροι σε ποσοστό από 66% – 77%.

Στην Αθήνα πρόβλημα έχει προκύψει με τους νέους μόνους άντρες μετανάστες. Χθες ομάδα 20 περίπου Πακιστανών βρέθηκε έξω από τον Ελαιώνα ζητώντας κατάλυμα. Σημειωτέον ότι η δυναμικότητα του κέντρου στον Ελαιώνα έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες και μπορεί πλέον να στεγάσει 1.200 άτομα. Οπως εξήγησαν μετά το κλείσιμο του τάε κβον ντο είχαν μεταβεί στο γήπεδο του χόκεϊ, αλλά δεν τους δέχτηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντολές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι στο χόκεϊ (όπου οι θέσεις είναι περιορισμένες – εντός του γηπέδου υπάρχουν 400 θέσεις και σε δύο σκηνές στον εξωτερικό χώρο 300) θα γίνονταν δεκτοί μόνο οικογένειες με παιδιά, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο και όσοι καταθέτουν αίτημα οικειοθελούς επιστροφής. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών δεν μπορεί να καταλύσει ούτε στις προσωρινές δομές φιλοξενίας. (Ενδεικτικά, περίπου το 20% από τους 51.191 που έφτασαν στην Ελλάδα από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου δεν ανήκαν στις ομάδες που επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα δύο στρατοπέδων, αλλά το αρμόδιο υπουργείο δεν επιβεβαίωσε χθες την είδηση. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης εκφράζοντας την επιφυλακτικότητά του, καθώς «έχουν γίνει συνεχείς υπαναχωρήσεις σχετικά με το θέμα», σημείωσε ότι «αν επαληθευτεί πως διατίθενται τελικά παροπλισμένα στρατόπεδα ως χώροι φιλοξενίας θα πρόκειται για σημαντική πρόοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή