Βαρύς ο πέλεκυς σε Μπλάτερ, Πλατινί

Βαρύς ο πέλεκυς σε Μπλάτερ, Πλατινί

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρομφαία της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA «αποκεφάλισε» χθες τόσο τη διεθνή ομοσπονδία όσο και την UEFA, επιβάλλοντας οκταετή ποινή αποκλεισμού από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα στους προέδρους των δύο κορυφαίων ποδοσφαιρικών οργανισμών του κόσμου, τον Ζεπ Μπλάτερ και τον Μισέλ Πλατινί αντιστοίχως, φέρνοντας έτσι στην κορύφωσή του το δράμα της διαφθοράς των παραγόντων του ποδοσφαίρου.

Οι δύο Ευρωπαίοι παράγοντες κρίθηκαν ένοχοι διαφθοράς για την πληρωμή 2 εκατ. ευρώ του κ. Μπλάτερ στον κ. Πλατινί τον Φεβρουάριο του 2011, λίγο πριν αποσυρθεί ο πρόεδρος της UEFA από την κούρσα για την προεδρία στη FIFA τον Ιούνιο του 2011. Επιβλήθηκαν επίσης πρόστιμα 50.000 ελβετικών φράγκων (46.400 ευρώ) στον κ. Μπλάτερ και 80.000 φράγκων (74.250 ευρώ) στον κ. Πλατινί. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι δεν παρασχέθηκαν ικανές εξηγήσεις για την πληρωμή εκείνη, που μοιάζει με δωράκι στον κ. Πλατινί για να τον κρατήσει εκτός κούρσας.

Αν και οι ποινές είναι εφέσιμες, καθίσταται πλέον σαφές ότι ο κ. Πλατινί όχι μόνο εκπίπτει του αξιώματός του από την προεδρία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, αλλά και ότι μένει εκτός της μάχης για την προεδρία της FIFA στις 26 Φεβρουαρίου 2016.

Πλέον αναμένονται οι εφέσεις των δύο παραγόντων τόσο στην Επιτροπή Εφέσεων της FIFA (που έχει ταχείς διαδικασίες) όσο και στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS), με τον κ. Πλατινί να έχει κάνει εκ των προτέρων λόγο για προκατάληψη και πολιτική απόφαση σε βάρος του από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Η απόφαση αυτή δεν με εκπλήσσει… Ηταν ενορχηστρωμένη για να πλήξει το κύρος μου από αρχές [του ποδοσφαίρου] που γνωρίζω καλά και στις οποίες αρνούμαι να αναγνωρίσω σήμερα κάποια νομιμότητα. Η συμπεριφορά μου ήταν πάντα άψογη κι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου» είπε χθες ο κ. Πλατινί, ενώ η UEFA εξέφρασε την απογοήτευσή της με την απόφαση και τη στήριξή της στο δικαίωμα του 60χρονου Γάλλου σε μια δίκαιη διαδικασία. «Η ενοχή του Μισέλ ήταν αποφασισμένη εκ των προτέρων» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκρε.

«Λυπάμαι που κατήντησα σάκος του μποξ, λυπάμαι για το ποδόσφαιρο» είπε σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Μπλάτερ, όπου εμφανίστηκε χλωμός και αξύριστος, και με ένα τσιρότο κάτω από το μάτι, απομεινάρι πρόσφατης αισθητικής χειρουργικής επέμβασης. «Τώρα αποκλείομαι για οκτώ χρόνια… οκτώ χρόνια για τι;… Θα πολεμήσω, θα πολεμήσω μέχρι το τέλος» είπε σε μορφή σχεδόν παραληρήματος ο 79χρονος απερχόμενος πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας.

Δικηγόρος του Ελβετού παράγοντα τόνισε χθες ότι ελπίζει πως η έφεσή του θα φτάσει στο CAS το συντομότερο δυνατόν, ενώ υπάρχει η πρόθεση για προσφυγή και στο ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας. Υπό τον κ. Μπλάτερ η FIFA έλαβε πολλές φορές πειθαρχικά μέτρα εναντίον αξιωματούχων, συλλόγων και ομοσπονδιών που προσέφυγαν σε πολιτικά δικαστήρια, αλλά τώρα ο ίδιος σκοπεύει να στραφεί στο ελβετικό δικαστικό σύστημα.

Εκεί όμως που υπέπεσε σε πραγματικό παραλήρημα ο κ. Μπλάτερ ήταν όταν ξεστόμισε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας ξεπέρασε τα καθήκοντά της: «Η επιτροπή αυτή δεν έχει το δικαίωμα να πάει ενάντια στον πρόεδρο» είπε, μολονότι ο Κώδικας Δεοντολογίας της διεθνούς ομοσπονδίας δεν εξαιρεί τον πρόεδρο.

Πέρα από την υπόθεση της πληρωμής του 2011, αναμένονται και νέες έρευνες σχετικά με το ποιόν της FIFA και του κ. Μπλάτερ, καθώς τα πεπραγμένα της διεθνούς ομοσπονδίας βρίσκονται εδώ και μήνες υπό το μικροσκόπιο των αμερικανικών και ελβετικών δικαστικών αρχών.

«Τα οκτώ χρόνια που τους επιβλήθηκαν δεν είναι αρκετά κατά τη γνώμη μου… Η ποινή θα έπρεπε να είναι εφ’ όρου ζωής αποκλεισμός από κάθε ποδοσφαιρικό όργανο» σχολίασε ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή