Μεσολάβηση της Αθήνας ζητεί ο Αμπάς

Μεσολάβηση της Αθήνας ζητεί ο Αμπάς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε χθες από την Ελλάδα ο κ. Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. «Εχοντας καλές σχέσεις μεταξύ μας που μας δένουν, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε και να διαδραματίσετε ένα σημαντικό πολιτικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών. Εχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και δυνατότητα να διαδραματίσετε τέτοιον ρόλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε ακόμη ότι όσο περνούν τα χρόνια η δυνατότητα για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού», είπε επίσης ο κ. Αμπάς.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας φάνηκε ότι αποδέχεται τον ρόλο που ζητείται να διαδραματισθεί από την Ελλάδα και μάλιστα, όπως είπε, θα προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις που να δείχνουν την καλή θέληση της ελληνικής κυβέρνησης σε κάποια ζητήματα. Ανάμεσα στις συμβολικές κινήσεις περιλαμβάνεται η χρήση του όρου «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή» στα δημόσια έγγραφα. Σήμερα, αναμένεται και η κατάθεση ενός ψηφίσματος της Βουλής των Ελλήνων που, παρά τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα του, προστίθεται σε μια σειρά ευρωπαϊκών κοινοβουλίων που έχουν ήδη πράξει αναλόγως.

Σε ερώτημα περί του αν η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας απάντησε αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις: «Οταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Εως τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος». Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας ετάχθη υπέρ της προώθησης μιας λύσης, η οποία θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους «επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ». Ο πρωθυπουργός ετάχθη, επίσης, υπέρ του «άμεσου τερματισμού των εποικισμών» και του σεβασμού στο «ιστορικό status quo των Ιερών Τόπων». Επίσης, αναφέρθηκε στη στενή, όπως είπε, «αδελφική σχέση» μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης από την εποχή του προέδρου Αραφάτ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Νωρίτερα, ο κ. Αμπάς επισκέφθηκε και τον κ. Πρ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο προσφυγικό το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού, αλλά και στην ανάγκη για αποφασιστική και αμείλικτη απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή