Ανάκληση του Ελληνα πρέσβη στην Πράγα

Ανάκληση του Ελληνα πρέσβη στην Πράγα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανευ προηγουμένου υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνιστά η χθεσινή ανάκληση στην Αθήνα του πρέσβη της Ελλάδας στην Πράγα. Συγκεκριμένα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία Π. Σαρρή να επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Η εντολή του κ. Κοτζιά εδόθη έπειτα από τις εξαιρετικά υποτιμητικές, για την Ελλάδα, δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».

Διάβημα

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Ζέμαν, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα εκλήθη και του επιδόθηκε διάβημα. Στον πρέσβη τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι είναι απολύτως απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις, πολλώ δε μάλλον, όταν προέρχονται από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Μεσολάβησαν δύο ημέρες δίχως απολύτως καμία αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας. Επειτα, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ότι για την Αθήνα οι δηλώσεις του κ. Ζέμαν συνιστούν μείζον ζήτημα, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κων. Κούτρα, διά της οποίας τονιζόταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθουν στην Ε.Ε. οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης, βεβαίως, της Τσεχίας. Ο κ. Κοτζιάς είχε ζητήσει να δοθεί ένα μικρό περιθώριο κάποιων ημερών αναμονής για την επίσημη απάντηση ή κάποια άλλη αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας. Χθες, κρίθηκε ότι η Αθήνα είχε ήδη αναμείνει αρκετά, έτσι ο πρέσβης στην Πράγα κλήθηκε να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαρρής θα παραμείνει στην Αθήνα έως ότου η κυβέρνηση της Τσεχίας προχωρήσει σε κάποια κίνηση καλής θέλησης έναντι της Ελλάδας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κίνηση της Ελλάδας δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο συνιστά σαφή και συνειδητή υποχώρηση από το επίπεδο της εταιρικής επαφής που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα διατηρούσαν κράτη της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι η ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Πράγα αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Με την εξαίρεση της Πολωνίας, με την οποία η Αθήνα διατηρεί πολύ καλές εταιρικές σχέσεις, οι υπόλοιπες χώρες του Συμφώνου του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), από την αρχή της κρίσης το 2010, διατηρούν μια μάλλον επιθετική στάση έναντι της Ελλάδας. Η στάση αυτή έχει οξυνθεί περαιτέρω από το καλοκαίρι, με βασική αιχμή το προσφυγικό φαινόμενο, σε σημείο το οποίο έχει επανειλημμένως προκαλέσει την αντίδραση των Αθηνών. Υπενθυμίζονται οι προ τριών εβδομάδων δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, που ζητούσε την έξωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή