ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σούπα με σελινόριζα, μήλο και μετσοβόνε

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Συνταγές, Πρώτο Πιάτο, Σούπες, Λαχανικά, Τυριά, Φρούτα, Χριστούγεννα

Εύκολη / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 30΄  

Yλικά για 8 μικρά μπολ:

  • 1,2 κιλά σελινόριζα (περίπου 2 μέτριες προς μεγάλες), καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
  • 3 φιρίκια ή 1 μεγάλο μήλο, προτιμότερο jonagold ή fuji, καθαρισμένο, σε μέτρια κομμάτια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 - 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1,2 λίτρα ζωμός κότας* ή νερό
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
  • 100 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί, για 6 - 7 λεπτά. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, το θυμάρι, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο.

Σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό. Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο μετσοβόνε σε κάθε μερίδα.

Ζωμός κότας*:  Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε 1 κουταλιά λάδι 1 κρεμμύδι, χοντρο­κομμένο, και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 10 - 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο, σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 - 4 λίτρα νερό. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 - 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε στην αρχή τακτικά. Τον σουρώνουμε, κρατάμε όσο θέλουμε για τη συνταγή και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Αν χρησιμο­ποιήσουμε κοτόπουλο σε κομμάτια (και όχι φτερούγες), τα ξεψαχνίζουμε και κρατάμε τα ψαχνά για να φτιάξουμε την επομένη μια κοτόπιτα, μια ομελέτα ή σάντουιτς.

Μυστικά για τέλειες βελουτέ

  • Για να αποκτήσουν λεία υφή οι βελουτέ, αφού τις πολτοποιήσουμε, σουρώνουμε τον πολτό από ψιλό συρμάτινο σουρωτήρι (σινουά).  
  • Ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας σύμφωνα με το γούστο μας. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό επιπλέον και τη βάζουμε να πάρει μία βράση. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr


 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ