Καλή σεζόν για τον τουρισμό δείχνουν οι έως τώρα κρατήσεις

Καλή σεζόν για τον τουρισμό δείχνουν οι έως τώρα κρατήσεις

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι μέχρι στιγμής κρατήσεις από βασικές ξένες αγορές για τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2016, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους ξενοδόχους ότι μπορεί να εξελιχθεί θετικά η επόμενη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Στις θετικές παραμέτρους για την προσεχή χρονιά περιλαμβάνονται η κατ’ αρχήν αύξηση κατά 800.000 του αριθμού των επιπλέον διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η διολίσθηση του ευρώ έναντι άλλων βασικών νομισμάτων όπως το δολάριο και η στερλίνα.

Η τυχόν έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων σε διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα αναγάγει σε κυρίαρχο τον παράγοντα της ασφάλειας για τις ταξιδιωτικές επιλογές. Η Ελλάδα μπορεί να έχει κέρδη από κάποιες αγορές αλλά και απώλειες από άλλες εκτός Ευρώπης αγορές, που τοποθετούν τη χώρα σε μια ευρύτερη γεωγραφική ζώνη η οποία αποτελεί στόχο για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Παράλληλα, ζητούμενο αποτελεί η οικονομική και η πολιτική σταθερότητα της χώρας ως καθοριστικός παράγων για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η μείωση της ανταγωνιστικότητας λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής και στην εστίαση. Τουριστικά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι προορισμοί που δέχονται υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσο, οι προοπτικές από τις περισσότερες βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό δείχνουν στην παρούσα φάση να είναι θετικές.

Αναλυτικά, από τη Γερμανία φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση για τον ελληνικό προορισμό ενώ οι τουριστικοί οργανισμοί έχουν διευρύνει τις συνεργασίες τους και έχουν αυξήσει τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις και συνδέσεις για προορισμούς της χώρας. Πιο ασφαλή συμπεράσματα για τη δυναμική της ζήτησης από τη γερμανική τουριστική αγορά για τη χώρα μας θα εξαχθούν κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης της ΙΤΒ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου στο Βερολίνο. Σε σχέση με τη Βρετανία, δεύτερη βασικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, ευνοεί ιδιαίτερα η ισχυροποίηση της στερλίνας έναντι του ευρώ. Εκτός απροόπτου ο αριθμός των αφίξεων των Βρετανών τουριστών θα κινηθεί ανοδικά σε σχέση με τη φετινή σεζόν.

Εκτιμήσεις για την εξέλιξη των κρατήσεων από τη γαλλική αγορά είναι νωρίς ακόμη να γίνουν, λόγω των πρόσφατων γεγονότων με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οδεύοντας προς την έναρξη της επόμενης σεζόν, εκτιμάται ότι οι Γάλλοι τουρίστες θα προτιμήσουν και το 2016 την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Ασφάλεια και δολάριο

Ο παράγων της ασφάλειας γενικότερα στην Ευρώπη αναμένεται να παίξει ρόλο στις ταξιδιωτικές επιλογές των Αμερικανών επηρεάζοντας την κίνηση και προς τη χώρα μας. Το ισχυρό δολάριο έναντι του ευρώ παραμένει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τους Αμερικανούς να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αλλά θα περάσει σε δεύτερη μοίρα αν τεθούν ζητήματα ασφαλείας.

Οι προοπτικές για αύξηση των αφίξεων από τη ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα θετικές, ειδικά μετά τη διακοπή των οικονομικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Τα περίπου 3,5 εκατ. των Ρώσων τουριστών που επέλεξαν πέρυσι ως τόπο διακοπών τους την Τουρκία θα αναζητήσουν άλλους προορισμούς τη φετινή σεζόν, με την Ελλάδα να διεκδικεί μερίδιο από την πίτα της ρωσικής αγοράς. Βέβαια, για να αυξηθεί η ροή των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, θα πρέπει οι προξενικές μας αρχές να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις σχετικά με την έκδοση της βίζας με βιομετρικά στοιχεία. Διαφορετικά, οι Ρώσοι τουρίστες θα κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Ισπανία. Ανοδικά κινείται και η ζήτηση των κρατήσεων από τις σκανδιναβικές αγορές, που διατηρούν ισχυρή παρουσία στην ελληνική τουριστική αγορά. Για την πορεία των κρατήσεων θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα κατά τη διάρκεια της 3ης αποκλειστικής έκθεσης Grekland Panorama για την Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου στη Στοκχόλμη.

Στην ομάδα των αγορών με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα έχει περιληφθεί τα τελευταία χρόνια και η Τουρκία. Το ενδεχόμενο άρσης της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους προς ευρωπαϊκούς προορισμούς καθιστά την αγορά της γειτονικής χώρας μια εκ των πλέον δυναμικών για την Ελλάδα τα προσεχή χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στα ρεκόρ που πέτυχε τα τελευταία χρόνια ο τουριστικός τομέας στη χώρα μας έπαιξε η μεγάλη αύξηση των οδικών αφίξεων, με περισσότερο ωφελημένους τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι οδικές αφίξεις τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες βαλκανικές αγορές, όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια, δύνανται να αυξηθούν πολύ περισσότερο εάν αντιμετωπισθούν τα προβλήματα υποδομών και ενισχυθούν με προσωπικό οι μεθοριακοί μας σταθμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή