Οι πλημμύρες «δοκιμάζουν» τη Βρετανία

Οι πλημμύρες «δοκιμάζουν» τη Βρετανία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Για πρωτοφανείς πλημμύρες έκανε χθες λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην πόλη Γιορκ στη Βόρεια Αγγλία.

Εκατοντάδες στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί χθες στην ευρύτερη περιοχή της ιστορικής πόλης για την απομάκρυνση κατοίκων και την παροχή βοήθειας στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Περισσότερες από 2.000 κατοικίες και 500 επιχειρήσεις είχαν πλημμυρίσει στο Γιορκ, ενώ πάνω από 700 σπίτια βρίσκονταν κάτω από τα νερά στο Λιντς. Στην περιοχή του Μάντσεστερ, οι πλημμύρες στέρησαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 7.000 κατοικίες.

«Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων», είπε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που συναντήθηκε με κατοίκους και πυροσβέστες της πόλης. Την ανησυχία των Αρχών για την ανεπάρκεια των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών υποδομών προκαλεί η ένταση της βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών, που προκάλεσε την υπερχείλιση των ποταμών Ουζ και Φος, κοντά στο Γιορκ.

Ο τεράστιος όγκος νερού αποδείχθηκε υπερβολικός για τις αντλίες στα αντιπλημμυρικά φράγματα, υποχρεώνοντας τις Αρχές να προβούν σε εσκεμμένη διάνοιξη των φραγμάτων του ποταμού Φος. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεν μεγάλες πλημμύρες στο κέντρο του Γιορκ, διέσωσε όμως άλλες, ακόμη πιο ευάλωτες περιοχές, νοτιοανατολικά της ιστορικής πόλης.

Παρότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβούν σε ακριβείς εκτιμήσεις για τις καταστροφές από τις καταιγίδες «Ντέσμοντ» και «Εύα», η αναλογιστική εταιρεία PwC ανακοίνωσε ότι οι πρώτες της εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος σε 1,3 δισ. στερλίνες.

Το αντιπλημμυρικό φράγμα του Γιορκ, που κατασκευάσθηκε το 1987, πέντε χρόνια μετά τις πλημμύρες του 1982, αντιμετώπισε προβλήματα το 2012, όταν τέσσερις από τις οκτώ αντλίες του ετέθησαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας υπερθέρμανσής τους. Εκατοντάδες νοικοκυριά της πόλης είχαν τότε απειληθεί από την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Ουζ.

Δεχόμενος έντονες επικρίσεις για τις περικοπές της κυβέρνησής του στα έργα και στον εκσυγχρονισμό των αντιπλημμυρικών υποδομών, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει επιπλέον δαπάνες, ύψους 2,3 δισ. στερλινών εντός των προσεχών έξι ετών, για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο Λιντς, δυτικά του Γιορκ, πολλοί κεντρικοί δρόμοι της πόλης παρέμεναν χθες πλημμυρισμένοι, με δυνάμεις του στρατού να έχουν αναπτυχθεί σε απειλούμενες συνοικίες, βοηθώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Προβλήματα ανέκυψαν το Σαββατοκύριακο στο φράγμα του ποταμού Φος και στο αντλιοστάσιό του, που ρυθμίζει τη στάθμη των υδάτων του ποταμού αυτού, αλλά και του παραποτάμου του, του Ουζ.

Ο μεγάλος όγκος των υδάτων προκάλεσε και εκεί υπερθέρμανση των παλαιωμένων αντλιών, υποχρεώνοντας το προσωπικό να τις θέσεις εκτός λειτουργίας. «Κάθε ποταμός της κομητείας του Δυτικού Γιόρκσερ έχει στάθμη ένα μέτρο πάνω από το κανονικό. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα», έλεγε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Λιζ Τρας.

Ανησυχία των κατοίκων και των Αρχών προκαλούν, στο μεταξύ, οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, που έκαναν χθες λόγο για ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τη Βόρεια Θάλασσα, με κατεύθυνση προς τη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία. Το νέο αυτό ισχυρό σύστημα αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο το βράδυ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή